Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Skromný Petr Janura: Je férové přiznat pravdu. Třeba se toho mladí chytnou

 
úterý, 22. srpna 2017, 21:05

Zkušený fotbalista a hráč FK Spartak Kaplice v důležité chvíli zápasu I. B třídy s TJ Slavoj Ledenice zašel za rozhodčím a soupeři přiznal gól, který po krásné střele nebyl z daných úhlů pro rozhodčí viditelný. Takové gesto fair play předvedl Petr Janura, který dle slov trenéra soupeře tímto činem rozhodl zápas v kaplický neprospěch.

Co vás to napadlo přiznat tenhle gól?
A víte, že ani nevím (úsměv)? Od hostujícího hráče to byla parádní rána. Přiznám se, že nevím, jestli to byl útočník nebo záložník.

Kam míč zapadl?
Předně pod horní tyč do zadní konstrukce. Z mého pohledu to bylo jasně vidět. Z jiného úhlu to ale byla rána, po které míč vyletěl tak rychle ven, že málokdo viděl, odkud se vlastně odrazil. Co se dělo pak? Všichni přestali hrát a čekali, co bude. Rozhodčí to ale neviděl, tak jsem za ním došel a řekl mu, že to gól byl, že jsem míč viděl. Rozhodčí ho na základě toho uznal. Ledeničtí se pak začali radovat, no (úsměv). Gól to byl ale zcela jasný.

Kde jste stál?
Byl jsem na šestnáctce a bylo to krásně vidět. Náš gólman vlastně ani proti míči nezvedl ruce. Šlo to přesně nad něj.

Neříkal jste si aspoň chvilku, že byste gól nepřiznal?
Ne. Dyť se všichni známe a je férové to přiznat, když to byla pravda. Sice jsme body ztratili, ale věřím, že si to v dalším kole vynahradíme.

Zažil jste to už někdy?
Tohle ne. Přiznal jsem nějaké teče, rohy, ale u podobné gólové situace jsem ještě nebyl. Z druhé strany by to mohla být motivace i pro ostatní hráče a týmy. Doufejme. Mělo by se hrát pořád fair play. Třeba se mladí toho chytnou, a když by to znovu přišlo, tak se zachovají čestně. Věřím, že my starší to tak máme…

Situaci ovlivnilo i to, že jste kvůli rekonstrukci hlavního hřiště hráli na dvojce, kde jsou přenosné branky. Souhlasíte?
Jo, máme tam přenosné branky s jinou konstrukcí. Prostřední tyč je tam zesílená, což klasické branky nemají. Míč se odrazil právě od ní, a proto někoho mohlo zmást, jestli to nebylo břevno.

Střelu ledenického Jana Pavlíka ale asi i jako soupeř musíte pochválit, že?
Jako jo, no (úsměv). Nepohlídali jsme si odražený balon před vápno, kde za to vzal a byl z toho opravdu krásný gól. Jak jsem řekl… náš brankář nestačil ani zvednout ruce a míč už byl venku z branky.

Celý rozhovor s Petrem Janurou čtěte zde

Napsal(a) Michal Heřman/Budějcká Drbna | Foto Jan Luxík