Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Půlmistr Soběslav si dává nejvyšší cíle

 
čtvrtek, 15. prosince 2016, 20:49

Hráči soběslavského Spartaku překonali loňské umístění na třetí příčce krajského přeboru. V podzimní části okusili hořkost porážky pouze jednou a s tříbodovým náskokem zaslouženě přezimují v čele soutěže. Do jarních odvet půjdou svěřenci trenéra Radka Hajiče s cílem uhájit vedoucí postavení. „Divize? Poslední dobou častá otázka,“ říká úspěšný kormidelník.

Spartak si připsal na podzim největší klubový úspěch. Počítal jste s tím, že byste mohli skončit na nejvyšším stupni?
V první řadě je třeba připomenout, že soutěž je teprve v polovině, a jak se říká „zajíci se počítají až po honu“. Samozřejmě mě postavení v tabulce velice těší. Je vidět, že se v Soběslavi dělá fotbal dobře, i když se stále najdou i velcí kritici. Hráči, trenéři, vedení, všichni odvádějí maximum, a výsledky se dostavují. První místo je určitá odměna. Asi není trenér, který by s něčím takovým počítal, určitě si ale všichni přejí být v tabulce co možná nejvýš. Nám se to daří, musíme pracovat dál a výkony potvrdit i na jaře.

Jak celkově hodnotíte právě skončený podzim?
KP má tuto sezónu velice dobrou úroveň. Většina zápasů je vyrovnaná. Tím, že spadla tři mužstva z divize, postoupil silný Protivín, se soutěž výrazně zkvalitnila. Druhé a třetí obsadily překvapivě, ale zaslouženě Želeč a Čimelice. V každém zápase je třeba podat maximální výkon, aby se dostavil úspěch. Všechny mužstva v KP mají svoji kvalitu.

Kvalitní ofenziva i defenziva, rychlá přechodová fáze, to jsou věci, které vás během podzimu zdobily. Tlačila vás vůbec někde bota?
Samozřejmě je stále co zlepšovat. Kdybychom byli bez chyb, nehráli bychom KP. Jsou věci, které nám fungují delší dobu, ale soupeři se na nás na jaře určitě dobře připraví. Na mně zase je, abychom je něčím překvapili. Mám určité věci, na kterých budeme přes zimu pracovat. Probereme herní stránku, i kondiční a věřím, že něco zajímavého vymyslíme.

Co vám schází k úplné spokojenosti?
Momentálně nic, protože se fotbal nehraje a všichni si od něj rádi odpočineme.

Soběslav a divize, jak to jde dohromady? Třeba městu, stadionu a celkovému zázemí by určitě slušela.
Poslední dobou častá otázka, ovšem složitá odpověď. Co se týče stadionu a zázemí je i na třetí ligu. Nesmíme ovšem zapomenout, že se tu nedávno hrála I. A třida. Spolupráce s městem určitě je, v jaké míře, tak to je spíše otázka pro předsedu Nývlta. Po sportovní stránce bych klukům přál, aby si náročnou soutěž, jakou je divize, zkusili. Museli by se přivést minimálně dva hotoví hráči. Trochu mě straší postaveni jihočeských mužstev za poslední roky. V zimní přípravě hrajeme s Jankovem, a já doufám, že bude čas si s Ivem Čechem o divizi popovídat. Jak říkám, ode mne jednoznačnou odpověď nedostanete. A hlavně opakuji, jsme teprve v polovině soutěže.

Na který zápas byste raději rychle zapomněl? Určitě tedy najdete i jeden, který byl podle vašich představ.
Nelze zapomenout, ale vzít si ponaučení. Samozřejmě mě mrzí zápas na Hluboké. Domácí nastoupili výrazně oslabení, a paradoxně jim to pomohlo k výbornému výkonu. Naopak nám bohužel k jediné porážce podzimu. Škoda. Těší mě vítězné zápasy se silnými týmy jako Milevsko, Katovice nebo v Oseku. Top byla výhra v Želči, a posun na první místo v tabulce.

Kdo patřil mezi největší tahouny vašeho mužstva?
Nechci někoho příliš vyzdvihovat. Svými góly nás táhne nejlepší střelec soutěže Martin Dvořák, který jde příkladem v bojovnosti a nasazení. Dobře ho doplňuje Jirka Šmídmajer nebo Robert Fischer. Ale na góly jim musí taky někdo přihrát. I v záloze máme kvalitu v podobě bratří Mazouchů, Janouška, Žaldy. Oživení a zkušenost přinesl do mužstva Nohava. Zapracovali jsme na obranné činnosti, kde dlouhodobě podává stabilní výkony Hromada. A máme jednoho z nejlepších brankářů soutěže Kuníka.

Jaký dojem na vás udělala kvalita a celková úroveň soutěže?
Jak už jsem říkal, úroveň je určitě lepší než minulé roky. O to je pro nás příznivější, být po podzimní části na prvním místě tabulky.

Co říkáte konečné tabulce po podzimní části. Překvapilo vás něco?
Pár věci mě opravdu překvapilo. Třeba to, že Soběslav je první. Překvapení pro mě jsou i výkony a postavení Želče a Čimelic. Ale výborně doplnily kádry, mají kvalitní trenéry, takže se s nimi musí počítat. V závětří čeká nováček z Protivína. Ten má zkušené mužstvo. Nesmím zapomenout na J. Hradec, Katovice, Třeboň, Rudolfov atd. Jaro bude pro všechny nesmírně těžké.

Kdo patřil, podle vás, k největším osobnostem soutěže? Čím vás tito hráči zaujali?
Myslím si, že každé mužstvo má svého lídra. Někdo je gólový, jiný zase tvoří hru, nebo obránci, kteří mají své úkoly. Samostatná kapitola jsou gólmani. Kdo mě zaujal? V Želči to bude Kosobud, kde byl vidět výrazný bodový rozdíl s ním nebo bez něj. V Protivíně tvoří hru Prášil, stejně tak v Hradci Koutný s Císařem. V Čimelicích vyčnívá nasazením a bojovností zkušený Hegenbart. Repa v Katovicích. Na Hluboké Nitrianský s Legdanem. Mladé talentované hráče mají v Třeboni. Jak říkám, v každém mužstvu by se našli zajímaví hráči. U nás samozřejmě gólový Martin Dvořák, v kritických chvílích jsme se mohli spolehnout na Martina Kuníka. Ale pro mě celé mužstvo, které táhne za jeden provaz.

Kdy zahájíte zimní přípravu a jak bude vypadat?
Přípravu zahájíme standardně kolem 10. ledna. Ta šablona se za mého působení příliš nemění, jen se ji snažíme vylepšovat. Trénovat budeme třikrát týdně. Podle počasí budeme střídat tréninkové hřiště, UMT, halu, popřípadě tartanovou dráhu. Opět využijeme služeb místního fitness centra - aerobic, T-rex a podobně. Je domluveno šest přátelských zápasů a herní soustředění v Kamenici nad Lipou zakončené turnajem o Pohár starosty města Kamenice nad Lipou.

Můžete už teď prozradit, zda dojde v kádru k nějakým změnám?
Přál bych si, aby kádr v takto rozehrané soutěži zůstal pohromadě, popřípadě se vhodně doplnil. Přeju si, aby všichni zůstali zdraví, abychom se mohli v klidu a dobře připravit na jarní část soutěže. Těší mě, že se po těžkém zranění zapojí naplno Honza Boháč, a doufám, že nikoho nezláká angažmá někde v Rakousku popř. jiní zájemci.

S jakými plány půjdete do jara?
Podle mě si nemá cenu dávat jiné než nejvyšší cíle. Jsme první a chceme první zůstat, to znamená KP vyhrát.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Jan Škrle