Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Matouškův gól z úvodu postačil juniorce Dynama ke spravedlivé remíze se Slavií

pondělí, 31. července 2017, 18:52

V areálu na Složišti odstartoval nový ročník Juniorské ligy přitažlivým soubojem mezi domácím Dynamem a pražskou Slavií, která je nejenom ligovým mistrem, ale patří ke špičce i v mládežnických kategoriích. Jihočeši výborně začali a již v 5. minutě získali vedení, ale zhruba od 15. minuty diktovali tempo Pražané. Naštěstí pro statečně bojující hráče v černobílých dresech dokázali hosté skórovat pouze jednou na začátku druhé půle, přestože si vytvořili velkou převahu.

Vstup do utkání byl famózní ze strany budějovického týmu. Již ve 2. minutě po akci Jakuba Matouška se míč odrážel od tyče slávistické branky. Aktivně hrající dynamáci o tři minuty později využili váhavost soupeřovy obrany a Jakub Matoušek vcelku pohodlně poslal míč do sítě střelou po zemi k pravé tyči. Na levé straně zadní linie Slavie „hořel“ především hráč tmavé pleti Olivier Juan Kingue Simo, kterého trenéři Pavel Řehák s Ivo Knoflíčkem vystřídali již ve 12. minutě. Jeho náhradník Nikola Bjeloš odstoupil po srážce s Rostislavem Tomkem tři minuty před závěrem první půle.

Za necelou čtvrthodinu od výkopu se obrátila karta a navrch začali mít slávisté. Po brejcích agilního Jana Vejvara zahrávali hosté třikrát v krátkém sledu roh. Nelichotivou sérii z pohledu domácích vyřešil teprve velmi dobře chytající Matěj Luksch. Jednu z mála nebezpečných akcí domácího týmu po standardní situaci ve 38. minutě zakončoval hlavou Mikuláš Jáša, ale gól nemohl být uznaný kvůli ofsajdu. Potom ještě Jan Vejvar nechal vyniknout Matěje Luksche a na protější straně vykouzlil bombu Rostislav Tomek. Brankář Giorgi Čočišvili jen se stěstím vytěsnil míč nad břevno.

Každý bod se Slavií je dobrý

Druhý poločas víceméně dirigovali hráči Slavie. Budějovičtí trenéři poslali na trávník trojici střídajících borců, kteří však úplně nenahradili pendly z áčka Petra Řehoře s Janem Hálou (bylo domluvené s trenérem Davidem Horejšem, že odehrají jenom půlku), ani zraněného Rostislava Tomka. Než se promíchaná sestava Dynama stihla rozkoukat, bylo srovnáno. Kapitán hostí Pavel Bucha ve 49. minutě zůstal úplně sám na hrotu a zhruba metr za hranicí velkého vápna odpálil míč nechytatelně pod břevno.

O sedm minut později mohl Jakub Matoušek vrátit Jihočechům vedení, když po uklouznutí Daniela Krejdla běžel sám z pravé strany, ale v tropickém vedru ho brzdily pětitunové kopačky a nevýrazné zakončení v pohodě vyřešil Gruzínec Giorgi Čočišvili. Ve zbývajícím čase se Pražané vehementně pokoušeli strhnout vítězství na svoji stranu. Byli v neustálém tlaku a především Marco Lauricella s Petrem Kovaříkem pořádně zatápěli v domácí obraně. Jednu z mála šancí Dynama měl v 90. minutě Martin Škoda, jenže rozvlnil pouze boční síť.

Remíza byla nakonec spravedlivá. Po fotbalové stránce vyčnívala Slavia, ale černobílí prokázali velkou bojovnost. „Každý bod se Slavií nebo Spartou je dobrý. Slibným začátkem jsme zaskočili soupeře, ale věděli jsme, že v tomto počasí nevydržíme takhle hrát celý zápas. Podržel nás Matěj Luksch a kluci to v obraně zvládli trochu se štěstím. Docházely jim síly a střídající kluci se úplně nepopasovali se svojí rolí. Přes menší chyby si troufnu tvrdit, že jsme byli pro Slavii dobrým sparingpartnerem,“ uvedl kouč Roman Lengyel.

SK Dynamo ČB U21 – SK Slavia Praha U21 1:1 (1:0)

Góly: 4. Matoušek – 49. Bucha. Rozhodčí: Severýn – Kotalík, Petřík. ŽK: 4:1 (Frnoch, Tomek, Vaněk, Chylík – Stropek). Diváků: 100.

Dynamo: Luksch – Řehoř (46. Kadlec), Jáša, Frnoch, Vaněk – Tomek (46. Štifter), Hála (46. Fišer) – Krejčí, Škoda, Chylík (70. Vlk) – Matoušek (81. Kubata). Trenér Roman Lengyel.

Slavia: Čočišvili - Krejdl, Stropek, Kingue (12. Bjeloš, 44. Havrda), Kovařík - Bucha, A. Lauricella, Mitrano - Vejvar, Badocha, M. Lauricella. Trenér Pavel Řehák.

 
 
Napsal(a) Ladislav Lhota