Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Loňskou sezonu si nechceme zopakovat, doufá před startem Juniorské ligy Roman Lengyel

 
neděle, 30. července 2017, 13:47

Ve středu si mohl kádr U21 českobudějovického Dynama naposledy ověřit svoji připravenost k ostrým bojům v nově koncipované Juniorské lize. Co změny přinesou, se ukáže, ale jedno je jisté, jako první konkurenční soupeř se v pondělí na Složišti (od 13 hod.) představí nebezpečný tým pražské Slavie.

Poslední prověrku před důležitým startem Juniorské ligy obstarali svým starším kolegům osmnáctiletí dorostenci. Oběma týmům porovnání sil prospělo. Zkušenější junioři si mohli vyzkoušet několik herních variant i s postupným zapojením celého kádru, který nastoupil v sestavě Coufal – Krejčí, Frnoch, Kapucínský, Štifter – Škoda – Collin, Kubata, Fišer – Kadlec – Matoušek. Střídali Luksch, Chylík, Vlk, Navrátil. A těm mladším zase střetnutí ukázalo, kde nutno přidat, aby svým starším kolegům stačili.

Podle předpokladů měli hráči trenérů Lengyela a Vlčka navrch a z toho dokázal nejvíc těžit Jakub Matoušek, autor hattricku. Ale to mu bylo málo, takže po přestávce přidal ještě jeden úspěch. Jeho střelecký apetit ještě podpořili svými trefami Navrátil, Kadlec a Fišer. Z dorostenců stačil oponovat jenom Daniel Vogl (mladší bratr nového maséra u A-týmu Dynama), autor čestného gólu na konečných 7:1 ve prospěch juniorky.

„Takovýhle zápas jsme potřebovali. Po hodně nevydařeném zápase v Krumlově měli kluci zapotřebí srovnat si hlavu. Ukázalo se, že zkušení divizní soupeři jsou trochu jinde, zvlášť když jde o derby. Přece jenom se poučili a proti srovnatelnějšímu protivníkovi přidali. Střeleckou slinu chytil Kuba Matoušek, jenom dobře. Proti Slavii se to určitě bude hodit,“ usmíval se trenér juniorky Roman Lengyel.

Ovšem nezapomněl sportovně vyzvednout i výkon týmové mladší konkurence. „Dělali, co mohli a nehráli špatně. Ale byli jsme lepší a dokázali jsme naši převahu i brankově zúročit. Zápas zcela naplnil svůj účel, teď už jenom doladit pár maličkostí, které nám ze střetnutí vyplynuly. Každopádně Slavie bude klást na naše kluky vyšší nároky, ale musíme hrát sebevědomě, a nezalézt. Ale samozřejmě přitom myslet na zadní vrátka a neudělat z nich otevřenou bránu,“ dodal trenér.

Složení kádru a změny v soutěži

Jako u každého juniorského týmu bude i u toho dynamáckého k vidění velice variabilní sestava, složená nejenom z kmenových hráčů, ale i členů širšího kádru áčka, kteří se budou potřebovat rozehrát například po zranění, nebo se o některém z víkendů nevešli do druholigové sestavy. Navíc příležitost budou dostávat i nadějní dorostenci, aby si ochutnali vyšší nároky.

„S tím samozřejmě musíme počítat. Spoléhat se ale pořád budeme hlavně na ty, kdo s námi jedou nepřetržitě. Jsou to Coufal, Krejčí, Frnoch, Štifter, Kubata, Škoda, Kadlec, Collin, Matoušek. K tomu můžeme připočíst i Tomka nebo Luksche, kteří už trénují s áčkem. A snad se k nim přidají i další,“ vyjmenoval Lengyel svoje hráče. Spoléhat už naopak nebude moct na opory Tomáška s Bálkem, kteří v červnovém přestupovém oknu odešli do třetiligové Čížové.

Samotná Juniorská liga bude po přeti předchozích sezonách probíhat podle zcela nového systému. Dvacet mužstev budou hrát ve dvou zemských skupinách Čechy (12) a Morava (8) každý s každým doma venku. Do skupiny A nadstavbové části postoupí prvních šest českých týmů a čtyři moravské. Do skupiny B ostatní celky. Ligová mužstva mají účast svých juniorek povinnou, z FNL se přidaly Příbram, Dynamo ČB, Hradec Králové a Třinec.

Ke změně formátu soutěže došlo i na žádost klubů. „Já to obojí vítám,“ prozradil kouč juniorky Dynama. „Ta první část ušetří klubům peníze za cestování a klukům čas. Spousta z nich má i studijní povinnosti a nebudou muset strávit tolik času na cestách. A co se týká rozdělení české skupiny na dvě části, tam zase o něco půjde. A já pevně věřím, že my se zařadíme mezi tu lepší osmičku. Loňskou sezonu si nechceme zopakovat,“ uzavřel Roman Lengyel.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Ladislav Lhota