Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Soběslav dosáhla vrcholu. Poprvé získala přívlastek divizní

 
pondělí, 3. července 2017, 14:10

Mimořádnou sezonu prožil fotbal v Soběslavi. Klub s historií od roku 1921 byl od začátku pasován na vítěze číslo 1 a předpoklady splnil na to procent. Spartak vyhrál jasně krajský přebor, na jaře ani jednou nepoznal hořkost porážky, a od nadcházejícího ročníku si poprvé zahraje celostátní soutěž. „V divizi se chceme zachránit a prezentovat kvalitním fotbalem,“ zní přání předsedy Marka Nývlta.

O skončené sezoně můžete mluvit jen v superlativech, že?
Ano, je to pro nás výjimečné, neopakovatelné, ale se superlativy bych šetřil. Naše hra nebyla vždy dokonalá ani pokaždé atraktivní, ale na konci jsme měli náskok 16 bodů na druhého. Asi si nemůžu stěžovat.

Na tuhle sezonu se bude v Soběslavi dlouho vzpomínat. Prohrát ze třiceti zápasů jen jediný to jasně vypovídá o síle mužstva.
Ano, to budeme, jsme první v historii našeho klubu a už nám to nikdo nevezme. Mužstvo sílu má a i vůli nesmířit se s nepříznivým výsledkem. To je důležité.

V den oslav postupu jste slavil narozeniny. Na lepší den to asi nešlo naplánovat, ne?
Že to tak vyšlo je fajn, ale žádnou magickou sílu tomu nepřikládám.

Na postupu jste se podílel nejen funkcionářsky, ale i v brance. V podzimním zápase v Protivíně jste musel zaskočit při absenci obou gólmanů. Na jaro už jste přešel jinam.
Zápas v Protivíně jsem si užil, ve 41 letech je pro mě každé takovéto utkání svátek. A myslím, že jsem kluky nezklamal. Neodešel jsem na jaře, ale přestup jsem si udělal hned na druhý den a v neděli odpoledne už jsem chytal za Choustník okresní přebor.

Jedinou pihou na kráse bylo v zimní přestávce zrušení B-týmu v okresním přeboru. Nebude vám teď chybět?
Bude, ale situace byla nevyhnutelná. Pracujeme na sloučení právě s Choustníkem a doufám, že od sezóny 2018/19 to vyjde a béčko bude hrát třeba B třídu. Letos to musíme zvládnout, bude toho i tak dost.

S postupem do divize přicházející i starosti. Jaké byly ty první, které jste museli řešit? Třeba nový vedoucí mužstva?
Novým vedoucím mužstva bude Víťa Hromada. Má s funkcí bohaté zkušenosti. Na Fandu Maršíka zbyde spousta dalších organizačních povinností, už delší dobu je mojí pravou rukou. Jinak samozřejmě sháním peníze.

Kdo tým v sezoně táhl, kdo byli ti lídři, na které jste se mohl spolehnout?
Určitě oba útočníci, kteří dali dohromady 42 branek, ale pochvalu zaslouží celé mužstvo od obou gólmanů, kteří se výborně doplňovali. Myslím, že každý hráč si v sezoně našel svoji hvězdnou chvilku.

Který zápas byste vybral za nejvydařenější a který se naopak vůbec nepovedl?
Těch dobrých bylo spousta. Například podzimní výhra v Želči měla velkou váhu nebo jarní famózní obrat v Olešníku. Jediný soupeř, na kterého jsme neměli, byla Hluboká. Prohra 0:3 a doma vydařená remíza 2:2.

Jaký dojem na vás udělala kvalita a celková úroveň soutěže?
Podzim měl vysokou úroveň, přibyly tři exdivizní celky a soutěž byla hodně vyrovnaná. Na jaře se, řekl bych, oddělilo "zrno od plev" a zápasy mívaly jasné favority. Konečná naše dominance o 16 bodů nás až trošku překvapila.

Překvapil vás některý ze soupeřů svými výkony? Ať už příjemně nebo nepříjemně.
Příjemně nováček z Protivína, Katovice udržely vysoký standard a již zmiňovaná Hluboká. Nepříjemně neřeším.

Kdy začínáte s přípravou a s kým se během ní střetnete?
Začátek přípravy je 12. července. Přípravné zápasy sehrajeme s Bernarticemi, v Mol Cupu se Sedlčany, pořádáme turnaj v Soběslavi, kde se představí Želeč, Táborsko B, Hluboká. Dál jedeme do Štěchovic, doma Písek, do J. Hradce a pak jdeme na to.

Abyste byli konkurenceschopní, budete muset vhodně posílit. Získali jste už nějaké nové tváře?
Z Milevska přichází Honza Suchan a další dvě jména jsou ještě v jednání.

S jakými plány půjdete do příští sezony?
Samozřejmě cíl bude záchrana a prezentovat se kvalitním fotbalem.

 
 
Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák