Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nezmar Tomáš Beránek zopakoval Černochův čtyřgólový kousek

 
pátek, 9. června 2017, 12:15

Jindřichovu Hradci se v poslední době střelecky daří. Minule se čtyřikrát blýskl Ondřej Černoch, tentokrát se vytáhl kapitán Tomáš Beránek (24) stejným počtem zásahů. Rozenému Hradečákovi to pořád bylo málo a odpoledne pomohl dalšími dvěma góly zachraňujícímu se béčku v A třídě. „Je to nezmar,“ řekl o něm trenér Marek Černoch. A co na sebe prozradil Muž 28. kola krajského přeboru v rozhovoru pro Jihočeský fotbal?

Zdá se, že čtyřgólová střelecká exhibice Ondřeje Černocha z minulého kola celý tým rozparádila. Vsázeli jste se v kabině, kdo ho nejdřív dožene?
Především bych chtěl poděkovat za zvolení „Mužem kola“. Já si nemyslím, že to bylo jenom díky minulému kolu, ale už hodně zápasů před tím se nám dařilo herně, ale bohužel ne střelecky. Podle mého je to vyústěním naší hry, kterou do nás od začátku soutěže trenér Černoch tluče, a jen škoda, že to tížené ovoce přichází až teď. Určitě nikdo nečekal, že hned další kolo se někomu podaří zopakovat to, co předvedl Ondra a dát čtyři góly. A určitě nikdo nečekal, že bych to mohl být já. Takže žádné hecování nebo sázky o to, kdo ho zkusí dohnat, nebyly.

Vy sám jste Dačicím poslal čtyři pozdravy, asi vám do města zakáží vstup. Načal jste je rychlou penaltou a zápas jste pár minutek před koncem i uzavřel. Mezi to jste ještě stačil vměstnat další dva zásahy. To k vám byli hosté tak uctiví, nebo si vás tak oblíbili spoluhráči?
Jak říkáte, povedlo se mi vstřelit čtyři branky, ale kdybych nebyl „dřevák'', tak to mohlo být ještě lepší. (smích). Zásluhu na tom má jednoznačně celý tým. Já byl jen vždy na správném místě, kde jsem dostal přihrávku do vyložené šance, nebo jsem se dostal k jednoduché dorážce.

Vy jste toho ale pořád neměl dost a odpoledne jste si střihl další zápas, tentokrát za béčko proti Velešínu. I tam se střelecky dařilo, zaznamenal jste dva zásahy. Trenér Černoch poznamenal, že jste nezmar, vždyť bylo hrozné vedro. A měl jste v nohách odehrané utkání.
Asi jsem byl z dopoledne tak rozjetý a plný adrenalinu, že mi to počasí vůbec nevadilo. Asi má trenér pravdu, když říká, že mě jen tak něco neudundá. Zatím si nemůžu stěžovat, tak proč toho nevyužít?

Je penalta pro střelce na psychiku náročnější, než když běžíte na gólmana sám a stejně přemýšlíte, kam mu ten balon šoupnout?
Pro mě osobně je penalta lehčí, protože dopředu si řeknu, kam to dám a s tím na tu penaltu jdu. Kdežto při úniku na gólmana je to všechno v rychlosti a člověk musí zvolit to nejlepší řešení, aby z toho byla branka. Já jsem na penaltu určený, takže většinou i s tím, že může tento okamžik přijít, počítám a dokážu se na to plně soustředit.  Samozřejmě je rozdíl kopat penaltu ve čtvrté minutě, kde je celý zápas před vámi, nebo kopat ji v nastavení celého zápasu za nerozhodného stavu.

Gólově vás stíhal i váš kolega z útoku Chalupský. Ten ale zvládl „jenom“ hattrick. Mrzelo ho to, nebo se chystá na čtyřgólový příděl do dalšího kola? A hattrick byste si potom střihl vy.
Určitě si nemyslím, že by ho to mrzelo. Jirka je velmi poctivý hráč a určitě si ten hattrick zasloužil. Momentálně se mu střelecky moc nedařilo, tak doufejme, že to tímhle prolomil, a bude pokračovat ve stejném stylu. Kdyby se nám povedl stejný kousek jako tento zápas, jen s výjimkou toho, že bysme si to prohodili, tak si myslím, že by to určitě nikomu z nás nevadilo. (smích)

Každopádně jste si dost vylepšili domácí statistiku. Venku jste nastříleli o polovinu gólů méně. To si vás zřejmě beci hlídají víc. Bolí to?
Poslední dva zápasy doma se nám povedly jak herně, tak výsledkově. Doma se můžeme opřít o skvělý trávník a přece jenom doma se hraje lépe než venku. Jak už jsem naznačoval, není to o tom, že by si nás beci venku více hlídali, ale to domácí prostředí je jakousi malinkou výhodou. Já osobně ale jdu do souboje stejně venku tak i doma, takže nemohu říct, zda mě to někde bolí více.

Beránků běhá po jihočeských trávnících celkem dost. Jeden třeba v Krumlově, další se pohyboval i v Roudném. Nevíte o tom něco?
Beránka v Krumlově znám jen z hřiště ještě, když jsme hráli divizi. A Beránka z Roudného asi znám, protože jsem tam jednu sezonu odehrál. Bylo to, když jsem skončil v Jihlavě a šel na školu do Českých Budějovic. Byl jsem tak jednu sezonu a rád na to vzpomínám, protože jsem si tam udělal hodně dobrých kamarádů. V tu dobu tam chytal Míra Jirkal, teď loví za Olešník, a s ním jsem v kontaktu dodnes.

Co vás k Vajgaru vlastně přitáhlo? A odkud?
Já jsem rozený Hradečák, takže jsem s fotbalem v Jindřichově Hradci začínal. Právě tady jsem se učil hrát fotbal a hlavní dík patří trenérovi Marku Černochovi, který mě toho naučil nejvíce právě tady. A díky tomu jsem šel do dorostu FC Vysočina Jihlavy. Tam jsem prožil dorostenecký věk a poté ještě juniorku. Jak už jsem naznačoval, potom jsem se přesouval na školu co Budějc a přes známého jsem se dostal do Roudného. Do Hradce jsem se jednoho dne chtěl vrátit a po roce stráveném v Roudném jsem putoval zpátky k Vajgaru.

Návrat do divize už v tomhle ročníku nepřichází v úvahu, ale možná to je plán na příští sezonu. Mluvíte o tom?
Samozřejmě jsme chtěli jako tým, který spadl z divize, se hned vrátit, ale letos se v kraji sešli velmi kvalitní soupeři, a nám nebylo až tak přáno. Do příští sezony určitě půjdeme také s nějakými ambicemi, ale to jaké cíle nastaví, vedení klubu, si nedokážu určit. Já osobně věřím, že v příští sezoně se všichni porveme o postupové místo a budeme všichni tahat za jeden provaz. Dle mého máme mladý a perspektivní tým, který určitě má na to, aby o postupové příčky bojoval.

Ale ještě předtím na vás čekají další soupeři, v nejbližší době to bude písecká rezerva. Ta má hodně mladý tým, a to by mohlo hrát ve váš prospěch. Co vy na to?
Samozřejmě sezona ještě neskončila a teď nás čeká Písek. Jak jste naznačoval, mají mladý a perspektivní tým, ale to my přece máme taky. Určitě to nebude lehký zápas, protože ti mladí kluci se budou chtít před koncem sezony ukázat v tom nejlepším světle a porvat se o místo v kabině A týmu. My k tomu zápasu musíme přistoupit jako ke každému jinému zápasu a plně se na to soustředit. Když dodržíme všech pokynů trenéra, tak nemám strach, že bysme nějak propadli.

Za pár dní vás čeká dovolená, ale ne moc dlouhá. Už víte, co si na vás připravil trenér Černoch v letních měsících?
Pro všechny je ta sezona už velmi dlouhá a na to zasloužené volno se každý těší. Mně osobně bude stačit týden, maximálně dva a už mě začnou svrbět nohy. Budu potřebovat něco dělat. Plán přípravy už máme hotový, máme tam zařazené i soustředění. Na to se velice těším, protože v Hradci máme dobrou partu a na tom soustředění se ten kolektiv ještě více stmeluje. Jinak já se na letní přípravu velmi těším, protože pan Černoch je velmi kreativní trenér, a žádná věc se neopakuje stále za sebou. Furt vymýšlí nové věci, a o to více to baví i nás.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle, Miloslav Kusbach