Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Střelce ze mě udělal až Michal Sokolt, říká Muž kola Aleš Kutner

 
čtvrtek, 16. listopadu 2017, 09:55

Poslední kolo krajského přeboru přineslo zajímavý duel dvou nováčků. Bylo to i srovnání bývalých lídrů A tříd. Dvěma góly rozhodl o vítězství sezimoústeckého Sokola nad Novou Včelnicí přeškolený halv na forvarda Aleš Kutner. A nebylo to poprvé, kdy se postaral o brankový zápis. Další důvod, proč ho zvolit Mužem kola.

V přímém souboji dvou týmů, jež postoupily do krajského přeboru, jste celkem jasně porazili svého konkurenta z Nové Včelnice. Byl to tak trochu i prestižní zápas, kdo z vás je úspěšnější?
Byl jsem hodně zvědavý, co Nová Včelnice předvede, v loňské sezoně o nich bylo hodně slyšet. Samozřejmě nás zajímalo srovnání s loňským vítězem skupiny B a jsme rádi, že pro nás dopadlo úspěšně.  Také nám hrálo do karet, že do utkání nemohla nastoupit opora Nové Včelnice Jaroš.

Vy jste rozhodl o úspěchu vašeho týmu dvěma zásahy, oba jste zařídil hned v prvním poločasu. Navíc jste uhájili čisté konto.
Chtěli jsme dát rychlý první gól, abychom se na těžkém terénu dostali do pohody, a to se nám povedlo. Obrana fungovala na výbornou, z brány to všechno dirigoval náš veterán Franta Plachý, hodně té černé práce dozadu udělali i Dominik Šmíd a Václav Hoffmann. Jediné, co mě mrzí, je opět velké množství spálených šancí.

Přiznejme si nepříjemný fakt, že první bod jste získali až v pátém kole. Nováčci obyčejně kladou svým zkušenějším soupeřům větší odpor, daný ještě euforií z postupu. U vás tomu tak nebylo. Byli jste tedy překvapeni úrovní soutěže?
Já jsem ty začátky sledoval bohužel jen z tribuny, ale bylo vidět, že rozdíl je velký. To, co stačilo v I. A třídě, najednou nefungovalo a museli jsme si začít zvykat na nový herní styl. Myslím, že jsme se s tím v celku popasovali a jsme důstojným soupeřem pro každého.

I přes počáteční neúspěchy vám trenér Michal Sokolt stále věřil, tedy i sobě a hrajícímu asistentovi Františkovi Plachému. Neochvějně tvrdil, že váš tým má potenciál, a ten, že se určitě potvrdí. Čím jste si jeho důvěru udržovali? Přístupem k tréninkům?
Soky na nás viděl, že to chceme zlomit. Naše výkony se postupně zlepšovaly, proto jsme se snažili dát tomu na tréninku maximum a věřili jsme, že to dokážeme přenést do zápasů. Nakonec z toho byla série čtyř výher v řadě.

Ovšem na první vítězství jste si museli počkat až do předehrávaného 15. kola, kdy jste si přivezli tři body z Dačic. To asi bylo veliké povzbuzení. Nakonec jste se dostali i ze sestupových vod.
Byly to naše první tři body, navíc z venku, tudíž to bylo obrovské povzbuzení. Navíc se nám hned o dva dny později podařilo zvítězit doma s Milevskem. Po těchto zápasech už jsme věděli, že to půjde.

Následovala řada čtyř vítězných střetnutí se špičkovými týmy. Asi se začala potvrzovat slova trenéra o vašem potenciálu. Tedy až na následnou studenou sprchu na Hluboké, s Čimelicemi a Želčí. To zřejmě přece jenom byli soupeři nad vaše síly.
Po čtyřech výhrách jsme jeli na Hlubokou, kde přišel totální výpadek. V tom zápase se nám nepovedlo vůbec nic.  Možná jsme si už trochu začali myslet, že to půjde samo. S Čimelicemi jsme sehráli víceméně vyrovnané utkání, ve kterém jsme bohužel nezvládli závěr. V Želči se ukázala individuální kvalita jejích hráčů. Je vidět, proč se drží na prvním místě.

Mezi vaše úkoly patří zejména střílení branek. Kde jste bral fotbalový rozum a kdo objevil vaše střelecké schopnosti?
Po začátcích na Větrovech a na Sokole jsem přestoupil do Spartaku Sezimovo Ústí, dnešního Táborska. Na Sokol jsem se vrátil zhruba před třemi lety. Mé střelecké schopnosti objevil asi až Michal Sokolt. Do jeho příchodu jsem hrál středního záložníka a mou hlavní činností bylo vytváření gólových šancí pro spoluhráče.

V této době nebývá snadné dát dohromady práci či studium s tréninky a zápasy. Jak jste na tom vy?
Pracuji v Táboře, takže s tímto problém nemám. Oceňuji kluky, kteří přijedou na trénink třeba z Prahy a poté zase jedou zpátky.

Už v pátek na vás čeká prestižní derby s béčkem Táborska. Tomu máte co oplácet, když vám hned v prvním kole nadělil šest kousků. To volá po odvetě. Ale také bude nejspíš záležet na tom, koho si domácí tým přivolá na výpomoc z druholigového kádru. To bude veliká zkouška vašeho potenciálu, o němž mluvil trenér Sokolt.
Věřím, že toto utkání odehrajeme na hranici svých možností a Táborsko potrápíme. Chceme uhrát dobrý výsledek a večer to probrat na dokopné.

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle