Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

První přípravu sehrály Bernartice u mistra v Soběslavi

 
pondělí, 17. července 2017, 10:35

K sehrání prvního přípravného přátelského utkání na novou sezónu se Bernartičtí, podobně jako v loňském roce domluvili s mužstvem ze Soběslavi, tentokráte na jeho perfektně připraveném trávníku.

Loni skončili Soběslavští třetí, avšak letos krajský přebor suverénním způsobem vyhráli a novou sezónu začnou jako divizní nováček. K utkání Bernartičtí odjížděli s pochopitelnými obavami o to, aby u tohoto velmi kvalitního soupeře neobdrželi debakl. Během deseti minut sice obdrželi tři góly a nevypadalo to s nimi příliš dobře. Podařilo se jim však po kvalitní kombinační akci snížit do konce poločasu nepříznivý stav. Po prostřídání hráčů z lavičky se jim v úvodu druhého poločasu zaznamenali druhý gól. V dalším průběhu byla již hra vcelku vyrovnaná a konečný výsledek je pro ně hodně lichotivý, neboť s divizním mužstvem prohráli pouze o jeden gól a za hru ve druhém poločasu si zaslouží velkou pochvalu.

Do první šance se dostal favorit tohoto zápasu již v 6. minutě. Šmídmajerovu střelu však Tomáš Fučík chytil. Ve 12. minutě po rohovém kopu Janouška z pravé strany se k hlavičce dostal Karel Chotovinský, avšak mířil jen vedle pravé tyče bernartické brány. V 16. minutě naznačili své ofenzivní možnosti i hosté. Po Kukrálově přihrávce střílel v tísni bernartický kanonýr Rakovan nad bránu. Fišerův střelecký pokus z uhlu z levé strany vytáhl bernartický gólman do pole.

Domácí se do vedení ve 20. minutě již dostali. Zleva zatáhl míč k brankové čáře Janoušek a přihrávkou našel Jiřího Šmídmajera, který zcela osamocen rozvlnil síť za Fučíkovými zády poprvé - 1:0. Netrvalo dlouho a ve 24. minutě po rohovém kopu z pravé strany se po zákroku bernartického gólmana dostala k míči exmilevská resp. extáborská posila domácích Jan Suchan (na snímku) a dorazil propadnutý míč mezi bránícími hráči do sítě - 2:0. Nakonec smolnou devítiminutovku pro Bernartické zakončil po úniku Žaldy po pravé straně a následné přihrávce na přední tyč do prázdné brány ve 29. minutě opět kanonýr Jiří Šmídmajer a domácí vedli o tři branky - 3:0.

Pro hostující tým to od tohoto okamžiku vůbec nevypadalo dobře. Tímto gólovým přísunem se ale Soběslavští poněkud uspokojili, pak začali i trochu odpočívat po pátečním náročném tréninku. Hosté potom využili jednoho z mála zaváhání soběslavské obrany a ve 35. minutě po kvalitní kombinační akci, která začala u gólmana Tomáše Fučíka přes Daniela Homolu a Kukrále, se k míči dostal na levé straně Martin Buriánek a přihrávkou do středu poněkud rozhozené domácí obrany vybídl Adama Rakovana ke skórování. Ten touto šancí nepohrdl a lehce snížil nepříznivý stav na 3:1. Ve 44. minutě ještě prověřil proniknutím Šmídmajer bernartického brankáře, ten šanci u levé tyče zlikvidoval. Poločas skončil dvoubrankovým vedením domácích.        

Třígólové manko nedohnali

Do druhé části hry obě mužstva prostřídala hráče z lavičky. Hned v 48. minutě po vlastně prvním trestném kopu hostů v blízkosti pokutového území domácích míč zahrával Kovář. Ten propadl k Martinu Buriánkovi, který byl ve správný čas na správném místě, propálil gólmana domácích Hniličku a snížil stav utkání na - 3:2. Rakovan zakončoval útočnou aktivitu hostů v 53. minutě střelou vedle brány. V 54. minutě ale domácí odskočili na opět dvoubrankový stav. Po levé straně unikl bekovi rychlý a velmi aktivní Robert Fischer a střelou k zadní tyči nedal brankáři Tomáši Fučíkovo šanci - 4:2.

Adam Staněk na druhé straně pak poslal do šance v 62. minutě Adama Rakovana, který však nastřelil jen reagujícího brankáře a z dorážky Růžka již nebylo nic. V 69. minutě se po autovém vhodu Růžka k míči dostal Rakovan, nezištně přihrál na volného nabíhajícího pravého obránce Jakuba Kováře, který osamocen před brankářem trefil přesně a bylo to opět jen o jeden gól - 4:3.

Adam Staněk si navedl míč v 75. minutě do středu za půlkruh u velkého vápna. Tvrdou a přesnou střelou levačkou donutil domácího gólmana Hniličku k zákroku a byl z toho roh. Jeho další střelecký pokus skončil v 79. minutě nad bránou. Poslední možnost ke skórování měli v 89. minutě hry domácí, ale míč směřující do brány odhlavičkoval stoper Ťupa do bezpečí.

V přípravném utkání tedy padlo sedm gólu a jistě splnilo svůj účel. Vzhledem k tomu, že bylo pro obě mužstva prvním po krátké přestávce od konce minulého ročníku soutěží, lze konstatovat, že se bylo rozhodně nač dívat. Trenérům určitě ukázalo, co je ještě třeba zlepšit ve hře. Pro hosty to byla první velice kvalitní prověrka s divizním mužstvem před velmi rychle se blížící novou sezónou. Příští utkání odehrají Bernartice na turnaji v Chýnově v sobotu 29. července.

TJ Spartak Soběslav - Sokol Bernartice 4:3 (3:1)

Branky: 20. a 29. Šmídmajer, 24. Jan Suchan, 54. Fischer - 35. Rakovan, 48. Martin Buriánek, 69. Kovář. Rozhodčí: Radek Šalát. Hráno bez karet. Diváků: 30.

Soběslav: Kuník - Michal Hromada, Podráský, Jan Suchan, Boháč - Žalda, Milan Mazouch, Karel Chotovinský, Janoušek - Fischer, Šmídmajer, ve 2. poločase střídali: Peltán, Nohava, Maršík, Neruda, Hnilička. Trenér Radek Hajič.

Bernartice: Tomáš Fučík - Kovář, Novák, Ťupa, Tomáš Češka - Mir. Suchopár, Kukrál, Kloboučník, Martin Buriánek - Daniel Homola, Rakovan, ve 2. poločase střídali: Adam Staněk, Růžek, Stan. Češka, Pavel Schorník. Trenéři Petr Vašíček a hrající Pavel Schorník.

Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Jan Škrle