Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Bernartice připravily Dražicím první porážku

 
pondělí, 1. května 2017, 12:25

V 19. kole krajské I. A třídy bylo na pořadu dlouho očekávané utkání dvou dosud na jaře neporažených a nejvýše postavených mužstev v tabulce. Po podzimním poněkud vyhecovaném utkání plném emocí z obou stran se odehrálo před rekordní diváckou kulisou. Mělo náboj a dobrou úroveň od samého počátku.

Obě mužstva hrála v prvním poločasu zezadu a brankových příležitostí před oběma bránami se příliš nevyskytovalo. Dominovaly oboustranně kvalitní obrany a souboj se povětšinou odehrával mezi pokutovými územími. Domácím se podařilo zaznamenat první úspěch, avšak hosté velmi rychle odpověděli. Herně zcela vyrovnaný průběh první části zápasu tedy skončil nerozhodně. Ve druhé části již byli domácí fotbalovější a hosté se nakopávanými míči neprosazovali, neboť bernartická obrana hrála v pohodě a bez nejmenší chybičky eliminovala tento způsob hry. Domácím se také podařilo v jejím průběhu zvýšit svůj náskok na dvoubrankový a ten již udrželi až do konce zápasu. Tak zcela zaslouženě uštědřili první porážku v probíhajícím ročníku lídru výsledkové tabulky a velice potěšili své početné příznivce.        

Utkání začalo minutou ticha k uctění památky zemřelého příznivce Tomáše Mrkáčka, otce domácího stopera Pavla. Po vyrovnané úvodní desetiminutovce se dostali jako první do šance domácí. V 11. minutě po kvalitní kombinační akci přihrál Trantina na Kukrála do pokutového území. Dražický gólman byl však rychlejší a míč z kopaček bernartického halva sebral.

V 21. minutě se povedla domácím přes dobře bránící hosty další povedená akce, když se s míčem probil do pokutového území technický Daniel Homola a předložil ho do ohně Davidu Kukrálovi, který si s ním již mezi bránícími beky dobře poradil a rozvlnil k velké radosti domácích příznivců síť za Bakovými zády poprvé - 1:0. Bernartičtí se však dlouho z vedení netěšili. Hosté totiž velmi rychle srovnali stav po rohovém kopu z pravé strany ve 24. minutě. To se k míči dostal po vyražení bernartickým gólmanem Tomášem Fučíkem na zadní tyči kanonýr soutěže Jan Kromka a srovnal stav utkání na - 1:1.

Dražický Bareš vyzkoušel svou levačku ve 29. minutě, avšak míč skončil vedle pravé tyče bernartické svatyně. Do zajímavé akce se dostali domácí ve 34. minutě. Obraně unikl z pravé strany Kovář a jeho přesný centr hlavičkoval v dobré pozici Rakovan jen do náručí připraveného hostujícího brankáře. Na druhé straně střela Karla Novotného skončila v 38. minutě nad spojnicí břevna a tyče. Do další gólovky se domácí dostali ve 43. minutě, kdy z pravé strany našel Rakovan nabíhajícího Daniela Homolu, který však míč u bližší tyče minul a ten proletěl podél brankové čáry do autu. Herně poměrně vyrovnaný poločas, kdy domácí měli větší brankové příležitosti, skončil nerozhodně.

Druhá část hry se již poněkud lišila od té prvé. Domácí herně hosty od počátku přehrávali. Ti se pouze soustředili na obranu a nakopávané míče dopředu. Tato jejich taktika však k úspěchu nevedla. To domácí kvalitní kombinační hrou též ze zajištění obrany začali hosty přehrávat a to přineslo ovoce ve formě vedoucího gólu. Po standardní situace zahrávané z pravé strany v 56. minutě Kovářem se k míči dostal na straně levé Daniel Homola, který perfektním centrem našel na vzdálenější tyči stopera Jakuba Nováka, proti jehož přesné a umístěné hlavičce byl dražický brankář bezmocný - 2:1.

Hosté nadále pokračovali v taktice nakopávaných míčů a ty bezchybná domácí obrana bez problémů odvracela. V 74. minutě se povedl další pozoruhodný útok domácích do odkryté obrany Dražických. To kouzelník s míčem a nejlepší hráč na hřišti Daniel Homola pronikl zleva do pokutového území a otevřela se před ním téměř prázdná brána. On ovšem vymyslel geniální věc. Nevystřelil, ale přihrál do lepší pozice nabíhajícímu Adamu Rakovanovi, který si s míčem poradil dokonale a zvýšil náskok domácích na dvoubrankový - 3:1 (na snímku). Daniel Homola byl tedy asistentem všech tří zaznamenaných domácích branek.

Hosté pak změnili taktiku a v poslední desetiminutovce se snažili více kombinovat, avšak k bezprostřednímu ohrožení brány bernartických nedocházelo. Perfektně pracující obrana jim nic nedovolila a co prošlo, pochytal vždy spolehlivý gólman Tomáš Fučík. V 90. minutě měl po snad jediné chybičce defenzivy domácích možnost korigovat výsledek Horka, s jeho slabou střelu si bezpečně bernartický brankář poradil.

Tak se po kolektivním výkonu celého mužstva zrodilo, možná překvapivé, ale naprosto zasloužené vítězství domácích a ovace početných spokojených domácích příznivců nebraly konce. Nabízí se určitá paralela s loňským rokem, kdy podobný zápas odehrál na bernartickém trávníku i loňský lídr tabulky Protivín, když ve 22. kole přijel jako dosud neporažený v průběhu celé soutěže a utržil první a jedinou prohru v celém ročníku v poměru 4:1. Tento fakt vyvrací známý výrok, že se historie neopakuje.

Příští utkání v pořadí již 20. kole odehrají Bernartičtí v Nové Vsi-Brlohu v neděli 7. května od 15:00 hodin.

Sokol Bernartice - TJ Dražice 3:1 (1:1)

Branky: 21. Kukrál, 56. Novák, 74. Rakovan - 24. Kromka. Rozhodčí: Krauskopf - Albert, Komzák. DFA: Bumba. ŽK: 3:3 (37. Rakovan, 40. Mrkáček, 72. Trantina - 34. Valášek, 62. Schloff, 78. Veselý). Diváků: 200.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) - Kovář, Novák, Mrkáček, Tomáš Češka - Kukrál, Trantina - Mir. Suchopár, Daniel Homola, Sláma (46. Ťupa, 80. Josef Růžek) - Rakovan. Trenéři Petr Vašíček a Pavel Schorník.

Dražice: Baka - Valášek, Fořt, Horka, Schloff (76. Vlašin) - Bareš, Veselý, Jiří Štecher, Daniel Štecher, Karel Novotný (68. Petr Novotný) - Jan Kromka (K). Hrající trenér Miloš Veselý.

 
 
Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Petr Vlasák