Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Bavorovice a Bernartice jsou napůl cesty do kraje

 
neděle, 17. prosince 2017, 00:12

Na čele obou skupin I. A třídy se poprávu usadily celky FC Mariner Bavorovice a Sokol Bernartice. Podzimní půlmistři si dosavadního úspěchu považují a hodlají na něj navázat i v jarních bojích o jedno postupové místo.

Bavorovice mají s krajským přeborem bohaté zkušenosti. Z vítězství v I. A třídě se těšily dvakrát. Poprvé při slavném tažení a postupu v roce 2004 pod trenéry Klementem a Králem. Podruhé v roce 2013, kdy se jen na skok ukázaly mezi elitou a za dvě sezony se propadly až do I. B třídy.

„Byl to z kraje rychlý sešup. Ale i to se ve fotbale stává. Byl jsem možná jeden z mála, který to tak trochu uvítal, i když to pro nás bylo hodně nepříjemné. V mančaftu totiž nefungovala parta, která dřív stála za našimi výkony,“ míní jeden z majitelů FC Mariner Jiří Řehoř. Pád do nejnižší krajské soutěže týmu pomohl.

Bavorovice se usadily na vedoucí pozici s náskokem čtyř bodů na dvojici pronásledovatelů Týn a Slavii ČB. „Vzhledem k tomu, že jsme po podzimu v tabulce první, tak nic jiného než spokojenost nepřichází v úvahu. Ale abych to s tou chválou nepřehnal, v posledních pěti zápasech šel náš herní projev dolů. Ubývaly i tréninky. Samozřejmě chápu, že každý má svoji práci, mladí kluci zase studují, to je přednější. Právě i díky tomuhle mě ten podzim těší, že to kluci dokázali udržet,“ cení si Řehoř.

Trenérům Petru Smejkalovi s Robertem Hanzalem by vedení oddílu rádo přivedlo posily do ofenzivy. „Kádr je stabilizovaný, ale posílit samozřejmě budeme chtít. Přemýšlíme tak o dvou lidech,“ uvádí k příchodu zimních posil. „Teď to všechno záleží na přístupu kluků k tréninkům a zápasům. Když budou chtít, mají na to, aby to dokázali a Bavorovice vrátili do KP,“ uzavírá Jiří Řehoř, že by byl rád, kdyby se v Bavorovicích po roce znovu slavilo.

Bernartice do třetice o postup

Sokol Bernartice se v posledních sezonách zařadil mezi elitní kluby v I. A třídě. Jen měl tu smůlu, že se mu v postupových bitvách postavil do cesty ještě silnější a zkušenější protivník. Předloni to byl suverénní Protivín, který okusil jedinou porážku právě na bernartickém hřišti, vloni zase Dražice. A když už se v kraji uvolnilo jedno místo, druhé místo vyfoukl Bernartickým Sokol S. Ústí.

Letošní umístění - po přesunu do skupiny B - patří k historickým milníkům Bernartic. Na první příčce přezimují s odstupem dvou bodů na Lom a tří na Čtyři Dvory. „S umístěním panuje samozřejmě velká spokojenost. Důležité pro nás bylo dobře začít. Z prvních čtyř kol jsme měli deset bodů, kluci se uvolnili a pak už se hraje výborně,“ říká svorně trenérská dvojice Petr Vašíček a Pavel Schorník. „Především jsme rádi, že jsme určovali ráz většiny domácích utkání,“ doplňují, že před bernartickými fanoušky byli až na jednu remízu stoprocentní.

Lídr soutěže podával po celý podzim kolektivní výkon, obrana v čele s kapitánem a brankářem Tomášem Fučíkem obdržela ve čtrnácti zápasech pouhých devět gólů. Hořkost porážky pocítili jen v Chýnově. Možnosti premiérového postupu do přeboru kraje by se Sokol zřejmě nebránil, ale trenéři si uvědomují náročnost soutěže jak kvalitou, tak ekonomickou stránkou. „Věřím, že herně by to kluci zvládli, ale krajský přebor je i o něčem jiném,“ podotýká Vašíček.

V polovině ledna vstoupí Bernartice do zimní přípravy a zaměří se především na fyzičku. Mužstvo opouští Jakub Kovář. „Zkusíme posílit, ale bude to těžké. Zatím ještě není nic domluvené,“ doufají bernartičtí trenéři, že kolonka příchodů nezůstane prázdná.

Obsáhlé rozhovory se zástupci obou vítězů podzimní I. A třídy přineseme v příštím týdnu.

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Petr Vlasák