Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Sedm gólů na Střeleckém ostrově: Fotbalisté Dynama na favorita nestačili

 
sobota, 8. dubna 2017, 15:50

Utkání dvou různých poločasů sehrálo českobudějovické Dynamo ve 21. kole Fortuna národní ligy s horkým kandidátem na postup do nejvyšší fotbalové soutěže. Favorizovaná Sigma Olomouc díky výborné produktivitě vedla na jihu Čech po nezáživné pětačtyřicetiminutovce o dva góly. Po přestávce šla atraktivita hry strmě nahoru a diváci viděli v televizním utkání dalších pět branek.

Úvodní poločas nabídl vyrovnanou kopanou s minimem ofenzivních akcí. Zatímco Dynamo nevystřelilo mezi tyče ani jednou, za Hanáky nejprve zahrozil po necelé půlhodině Plšek a ve 35. minutě je poslal do vedení přesnou střelou k pravé tyči Tomáš Chorý. O vyrovnání se mohl krátce před pauzou postarat Pešek, brankář Olomouce ale vyběhl a míč mu před zakončením ukopl. Poslední okamžiky před odchodem do kabin se náramně povedly Sigmě, kdy se hosté dostali po domácím rohu do protiútoku a Jakub Petr z dobrých pětadvaceti metrů Křížka propálil – 0:2.

Skvělou akci připravilo SK Dynamo v rámci sobotního duelu pro děti z pěstounských rodin, které jednak přivedly hráče obou celků před startem zápasu na hřiště, ale hlavně o přestávce si rozdělily hromadu hraček, které jim věnovala partnerská společnost.

Po divácky neatraktivním průběhu první půle museli být fanoušci s tou druhou spokojeni. Bezprostředně po výkopu sehráli Jihočeši pohlednou akci, na jejímž konci byla tečovaná střela Petra Benáta mimo dosah Buchty. Pocit z kontaktního gólu ale domácí tým dlouho nehřál. O čtyři minuty později fauloval Kladrubský ve vápně Faltu, míč si na penaltový puntík postavil nejlepší střelec FNL Jakub Plšek a bez problémů dal na 3:1 pro Olomouc.

Herní pohoda hostujícího celku pokračovala v i dalším průběhu. Vzápětí po třetí brance Sigmy přelstil konžský středopolař Bidje Manzia ve vápně Nováka a povedenou ranou nedal Křížkovi šanci – 1:4. Když protějšek domácího brankáře Buchta hned poté srazil unikajícího Táborského, divoká podívaná vrcholila. Pokutový kop se rozhodl zahrávat sám aktér předchozí situace, ale nevyplatilo se mu to. Táborský vypálil slabě po zemi k pravé tyči, tedy přesně do místa, kam skákal olomoucký gólman.

Snížení se dynamáci přece jen dočkali v 70. minutě. Funda se uvolnil na levém křídle, namazal na hranici malého vápna Ivo Táborskému a domácí útočník tísněný jedním z hostujících hráčů se nezmýlil – 2:4. Jenže Olomouc opět zareagovala rychlostí blesku a za minutu si vzala zpátky tříbrankové vedení. Chorého centr vrátil do středu šestnáctky Plšek a střídající Lukáš Buchvaldek přidal pátou branku favorizovaného mužstva. Tři minuty před koncem ještě mohl korigovat skóre Táborský, jeho dnešní černá můra Buchta byl opět úspěšnější. Sigma Olomouc tak zvítězila na Střeleckém ostrově v poměru 5:2 a má před Jihočechy na čele tabulky už patnáctibodový náskok.

Ohlasy trenérů

David Horejš (SK Dynamo Č. Budějovice): „Nezačali jsme vůbec špatně a v úvodních třiceti minutách jsme měli nějaké příležitosti. Takhle kvalitní mužstvo jako Olomouc ale dokázalo naše naivní chyby potrestat. První inkasovaný gól byl úplně zbytečný, při tom druhém nás poškodil rozhodčí, když odmával ofsajd, který podle mého názoru v žádném případě nebyl. Tato situace kluky srazila, naštěstí se hned po návratu ze šatny dostali zase do hry. Nechápu, co jsme potom předvedli směrem dozadu. Když už jsme se k něčemu nadechovali, znovu jsme inkasovali. Jestli chceme pomýšlet na lepší výsledek, nemůžeme dostat pět gólů. Sigma vyhrála zaslouženě, předčila nás kombinačně i pohybem. Pro oko diváka bylo dnešní utkání dobré, my jsme ho však odehráli špatně.“

Václav Jílek (SK Sigma Olomouc): „Pro nás hodně cenné vítězství. Po první půli, kdy jsme dokázali vstřelit pojišťující branku, to vypadalo na snadný zisk bodů. Jenže jsme si to sami zkomplikovali a soupeři okamžitě po změně stran dovolili snížení. Rozhodujícím faktorem vždy byla naše rychlá odpověď na branku domácích, v tom bych hledal příčinu dnešního výsledku. Ač to vypadá velmi příjemně a pět gólů je dobrým počinem, na druhou stranu nemůžu být úplně spokojený. Některé situace jsme nezvládli podle představ, byly tam chyby v defenzivě. Po téhle stránce ještě máme na čem pracovat.“

Fortuna národní liga pokračuje pro fotbalisty Dynama přesně za týden utkáním ve Frýdku-Místku. Příští domácí zápas odehrají Jihočeši netradičně ve čtvrtek 20. dubna od 17 hodin. Jejich rivalem ve 23. kole bude před televizními kamerami ČT sport další silný soupeř – Baník Ostrava.

SK Dynamo České Budějovice – SK Sigma Olomouc 2:5 (0:2)

Branky: 46. Benát, 70. Táborský – 35. Chorý, 45.+1 Petr, 51. Plšek (11), 52. Manzia, 71. Buchwaldek. Rozhodčí: Matějček – Vlček, Flimmel. ŽK: 1:0 (Křížek). Diváci: 792.

SK Dynamo: Křížek – Klesa, Kladrubský, Novák, Funda (77. Vopat) – Čermák (8. Hála), Čavoš – Wermke, Benát (53. Matějka) Pešek – Táborský. Trenér David Horejš.

Olomouc: Buchta – Sladký (30. Manzia), Škerle, Radakovič, Vepřek – Zahradníček, Houska, Falta, Plšek – Petr (66. Buchvaldek) – Chorý (76. Yunis). Trenér Václav Jílek.

 
 
Napsal(a) Pavel Kacerovský/Budějcká Drbna