Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nová sezona Táborska: Tým plný mladíků, zeštíhlený rozpočet, ale nový stadion

 
čtvrtek, 20. července 2017, 20:31

Do přelomové sezony 2017/2018 vstupuje FC MAS Táborsko se svou vlajkovou lodí - druholigovým A týmem. Na předsezónní tiskovce výkonný ředitel klubu Tomáš Samec vyjmenoval hned několik důvodů, proč lze hovořit skutečně o přelomu.

1. „Stěhujeme se ze Soukeníku do Tábora v Kvapilově ulici. První mistrovský zápas doma pátého srpna odehrajeme na novém stadionu. Je to pro nás velký krok dopředu a naplnění cíle, že chceme hrát velký fotbal ve velkém městě. Pokračují ještě stavební úpravy stadionu, finišujeme, ale třeba tribunu směrem k Jordánu postavíme až v průběhu podzimu a bude připravena pro jaro. Tuto etapu realizujeme díky desetimilionové dotaci ze strany města Tábor.“

2. „Po pětadvaceti letech u fotbalu po sporech s městem Tábor skončil v klubu většinový majitel a předseda představenstva Jiří Smrž. Věříme ale nadále v jeho přízeň, byť už ne jako akcionáře.“

3. „Velké změny nastaly v kádru A týmu. Od ledna letošního roku tým opustilo patnáct hráčů. O to větší vzniká příležitost pro odchovance. Jsem rád, že v kádru prvního mužstva jsou Vozihnoj a brankář Zadražil, oba ročník 2000, a dále Novák, Kostka, Mácha, Vysušil.“

Těžký půlrok?

Velmi těžký fotbalový podzim čeká trenér FCT Roman Nádvorník, který musel jako tvůrce týmu zareagovat na to, že po odchodu Jiřího Smrže výrazně zeštíhlel klubový rozpočet. „Nejsme v takové finanční kondici, abychom přivedli už hotové hráče. Přivedli jsme mladé odchovance prvoligových klubů, jako jsou Slavie či Plzeň,“ uvedl trenér a dodal, že za jediného zkušenějšího hráče lze považovat 24letého exslávistu Václava Proška, který je největší letní posilou. „Stále věřím ale tomu, že se nám podaří přivést jednoho až dva hráče po uzavření kádru prvoligových klubů. Máme v hledáčku některá jména z reprezentace do dvaceti let. Uvidíme, co se nám podaří. Chci však zdůraznit, že už v tuto chvíli náš tým kvalitu má, ale potřebuje vyzrát,“ uvedl trenér. Vyzdvihl fakt, že příchozí mladíci ve věku 20 až 23 let podepsali víceleté kontrakty a lze s nimi perspektivně pracovat. „Není jednoduché přivést hráče z velkých klubů do Táborska. Musí sem zapadnout i charakterově.“ Roman Nádvorník dále upozornil na těžký los, kdy Táborsko v prvních pěti kolech narazí na Hradec Králové, Příbram a velkého favorita Opavu. „Nejtěžší soupeře máme hned na začátku. Věřím tomu, že nás to nesrazí a že vykopeme nějaké body,“ přeje si Roman Nádvorník, který ocenil přístup hráčů v letní přípravě a herní projev třeba proti Teplicím či Spartě Praha. „Někteří hráči nás příjemně překvapili,“ pochvaloval si trenér prvního týmu. Ten má pro podzim jasný cíl: zvládnout dobře prvních pět kol, nasbírat co nejvíce bodů a usadit se v klidném středu tabulky. Tým bude i nadále praktikovat útočný, kombinační fotbal v rozestavení 4-1-4-1.

Odchody a příchody

V létě pokračoval v Táborsku hráčský exodus. Skončili Brych, Běloušek, Toml, Hanzlík, Ciku, Kalvach, Presl a také Javorek, jenž po testu v prvoligové Olomouci nakonec zamířil do Dynama ČB. K Jordánu naopak přišli tito fotbalisté: Václav Prošek, Josef Jakab, František Mysliveček (všichni Slavia), Filip Blecha (Bohemians), Jakub Kopřiva (Plzeň), Pavel Vandas (Jirny) a Michal Hell (Králův Dvůr). „Administrativně ještě není hotov příchod Lukáše Veselého ze známé slávistické rodiny,“ dodal trenér FCT.

Kapitán jako táta

Opět v roli kapitána a vůdce týmu bude do nové sezony vstupovat stoper Jakub Navrátil. Ten se usmál a v nadsázce řekl, že jako zkušený nemusí nosit kužele a branky. „Když zvážním, tak řeknu, že noví mladí hráči často zatím nevědí, co je profesionální fotbal. Jsem tu od toho, abych jim pomohl, aby se posunuli ve fotbalovém rozvoji a mohli klubu všechno vrátit třeba tím, že je zpeněží,“ uvedl kapitán. Ten odmítl názor, že by letní příprava byla extrémně těžká. „Bylo to dáno spíše tím horkem, to se špatně běhá. Já osobně jsem s přípravou neměl problém. Ty, co ji zažili poprvé, mohu ujistit, že je už nic horšího potkat nemůže,“ uzavřel Jakub Navrátil.

Pro fanoušky

Vedení FC MAS Táborsko si přeje, aby zápasy na novém stadionu, byť nebude hned úplně jako „ze škatulky“, přilákaly co nejvíce diváků. Ředitel Tomáš Samec vyzdvihl, že stadion se nachází v blízkosti centra Tábora, nedaleko zastávky MHD. „Hlavním rozdílem je, že diváci budou sledovat fotbal zblízka a ne ze třiceti metrů jako na Soukeníku. Postupně vylepšíme zázemí, vznikne zmíněná krytá tribuna, půjdeme krok po kroku,“ uvedl Tomáš Samec. Hracím dnem domácích zápasů zůstane sobota. Idea hrát v pátek večer pod světly se zatím odkládá, protože nevyšla dotace na nové umělé osvětlení.

Termínovka

Pátek 28. července: Hradec Králové – Táborsko 18.00
Sobota 5. srpna: Táborsko – FC Olympia 17.00
Neděle 13. srpna: Baník Sokolov – Táborsko 15.00
Sobota 19. srpna: Táborsko – Příbram 17.00
Středa 23. srpna: Opava – Táborsko 17.00
Sobota 26. srpna: Táborsko – Frýdek-Místek 17.00
Pátek 8. září: Vítkovice – Táborsko 18.00
Sobota 16. září: Táborsko – Ústí nad Labem 16.30
Pátek 22. září: Znojmo – Táborsko 19.30
Sobota 30. září: Táborsko – Pardubice16.00
Sobota 14. října: Táborsko – Třinec 15.30
Neděle 22. října: Vlašim – Táborsko 15.30
Sobota 28. října: Táborsko – Dynamo ČB 14.30
Neděle 5. listopadu: Žižkov – Táborsko 10.15
Sobota 18. listopadu: Táborsko – Varnsdorf 13.30
Sobota 25. listopadu: FC Olympia – Táborsko 10.15

Napsal(a) Luboš Dvořák/FCT | Foto Daniel Pekař