Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Čížovou povede ve třetí lize trenérský tandem Kokeš – Staroba

 
pondělí, 10. července 2017, 08:29

Překvapivá zpráva dorazila z tábora třetiligového nováčka. Jméno trenéra Radima Kokeše bude nějaký čas spojováno s fotbalem v Čížové.

Zaslechli jsme, že jste se stal novým trenérem Čížové. Co je na tom pravdy?
Je to pravda, povedu se Zdeňkem Starobou Čížovou. Skončilo mi nečekaně angažmá v Táborsku, takže jsem nabídnutou spolupráci se Zdeňkem rád přijal. Známe se dlouho a máme i stejné názory na fotbal.“

Zavzpomínal byste na svoje působení v Táborsku?
V každém případě mi angažmá v Táborsku dalo hodně. Musím říci, že fotbal na profesionální úrovni je úplně odlišný od výkonnostního fotbalu. Pokud nebudeme sledovat finanční stránku, tak především přístup, nasazení a v neposlední řadě tréninková náplň je jiná. Pracujete více s mentální stránkou hráčů. V tomto ohledu mě velmi obohatila spolupráce s trenéry Frňkou a Nádvorníkem, která mi byla velkým přínosem. Doporučil bych jí každému trenérovi na nižší úrovni. Díky tomu jsem také začal přenášet některé poznatky do mládežnického fotbalu, konkrétně k ročníku 2002, který patřil k pěti nejlepším týmům v republice, především fotbalová kvalita týmu, byla na vynikající úrovni, setkal jsem se také někde s označením „Klenot Táborska“.

Ale něco se muselo změnit, když jste i přes úspěchy odešel.
Mrzí mě, že vedení klubu tuto skutečnost lépe nepodchytilo a nevěnovalo se talentové mládeži. To byl také jeden z důvodů, který mě přiměl ukončit své působení po sedmi letech na pozici hlavního trenéra u žákovské kategorie U15 v Táborsku. Dalším důvodem bylo, že mě zasáhla vážná rodinná tragédie a potřeboval jsem trochu zvolnit, a proto jsem také podlehl tlaku konkurenčního Dynama, které mělo velký zájem o mého syna, který je sice 2003, ale hraje s ročníkem 2002. Při jednání s Dynamem jsem byl též osloven pro případnou spolupráci, ale tuto možnost jsem odmítnul, protože jsem se chtěl naplno věnovat práci u A-týmu v Táborsku. Bohužel mi klub v pondělí při zahájení přípravy oznámil, že už se mnou nadále nepočítají. Důvodem byla má komunikace a přestup mého syna do Dynama. Myslím si, že za práci, kterou jsem odvedl v Táborsku, jsem si takové jednání nezasloužil a zklamalo mě jednání vedení klubu. Ale fotbal je již takový a život jde dál. Přesto bych chtěl Táborsku poděkovat za možnost, kterou mi poskytlo.

Takže v tomhle rozpoložení vás zastihla nabídka Čížové?
Nabídka od Čížové přišla asi před týdnem. Oslovil mě pan Vávra s možností spolupráce se Zdeňkem Starobou. Zdeňka znám dlouho a máme stejnou trenérskou filozofii. Po vyjasnění určitých věcí jsem nabídku přijal. Je to další možnost realizace a trenérského růstu.

Mluvil jste se Zdeňkem Starobou? Měl připomínky?
Samozřejmě, že jsme se setkali. Několikrát jsme spolu mluvili a řešili hráčské obsazení. Myslím si, že máme podobnou filozofii a věřím, že v klubu odvedeme kvalitní práci. Zdeněk již Českou fotbalovou ligu trénoval, ví, co obnáší, já mám zase zkušenosti z druhé ligy. Bohužel budeme muset najít určitý kompromis v tréninkovém procesu a četností tréninků. Je jasné, že 3. liga s sebou přináší četnější tréninky, které jsou nepříjemností pro hráče, ale s tím se budou muset srovnat. Věřím, že najdeme řešení pro všechny, které bude v každém směru přínosné.

To je dobře, ale kdo bude mít z vás dvou poslední slovo?
Tuto otázku jsme také řešili. Samozřejmě, že Zdeněk zná teď mančaft líp, radit se budeme o všem. Pokud nastane situace, kde bude třeba rozhodnout, bude rozhodnutí na mně a ponesu také zodpovědnost. Tyto kompetence jsme si vyjasnili. Budeme spolu řešit tréninkovou náplň, sestavy pro utkání, stejně jako možné posily.

Kdy začnete letní přípravu?
Poprvé se sejdeme v úterý, ale ještě nevíme, kde vlastně příprava proběhne. Otázka hřiště se stále řeší. Přesto by měli přijít všichni hráči, až na ty, které omluví zranění. Prostě se necháme překvapit. Doufám, že všichni hráči, kteří přijdou, budou za Čížovou bojovat stejně jako vedení klubu s realizačním týmem. Je jasné, že jednoduché to nebude.

Vávra: Zdeněk Staroba chtěl někoho k sobě

K posílení trenérského obsazení se vyjádřil funkcionář klubu Vladimír Vávra. „Zdeněk Staroba sám požádal, abychom mu někoho sehnali ku pomoci. Českou fotbalovou ligu, která je daleko náročnější, už nechtěl dělat sám. Sám navrhl Radima Kokeše, který skončil v Táborsku. Myslím, že jsme nezvolili špatně. Se Zdeňkem si rozumí a navíc má zkušenosti z táborské druhé ligy,“ říká k příchodu Kokeše Vávra.

Dosavadní kouč Zdeněk Staroba (na snímku) to jenom přivítal. „Když jsme postoupili, dal jsem panu Vávrovi seznam trenérů, které bych chtěl k sobě. Česká fotbalová liga, to je poloprofesionální soutěž, která si zasluhuje jiné vedení a přístup než divize,“ naráží na kvalitu třetí nejvyšší soutěže, na kterou by se měl nováček připravit po všech stránkách. „Především hřiště a zázemí. A pak hráče, kteří se chtějí pro tuhle soutěž a Čížovou obětovat. S tím jsme s Radimem zajedno. I on ví, co to jsou vysoké nároky. To jsem říkal i klukům v kabině po posledním divizním zápasu, když se rozhodovali, zdali do České fotbalové ligy půjdou. Že ty tréninky budou častější a náročnější, než ty divizní. Zvolili si tuhle cestu, musí tomu podřídit i potřeby. A to od hráčů budeme s Radimem chtít.“

Napsal(a) Milan Šíma | Foto Jan Škrle