Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nová sezona ČFL a divize byla rozlosována. Jihočechům přibyli noví soupeři

 
čtvrtek, 22. června 2017, 10:15

Řídící komise pro Čechy rozlosovala celostátní soutěže nadcházejícího ročníku. Ve složení účastníků ČFL a divizní skupiny A došlo k několika změnám.

Na postup ze třetí ligy reflektovala druhá Olympia Hradec Králové, která se podle posledních informací stěhuje do Prahy. Ve východočeské metropoli je nechtěným dítětem. Na listině účastníků České fotbalové ligy je vítězný Sokol Čížová z divizní skupiny A. Těšit se můžeme na velké derby Písku s Čížovou. Do ligové soutěže se po roce vrátil Sokol Brozany, premiant skupiny B, jehož tam dovedl s rekordním počtem 74 bodů trenér a bývalý reprezentant Jiří Němec. Skupinu C vyhrála s pětibodovým náskokem Jiskra Ústí nad Orlicí a poprvé v historii postoupila do třetí ligy.

Volné místo po FK Tachov, který se po odchodu hlavního sponzora přihlásil pouze do Plzeňského přeboru, zaujal nejlepší tým na druhých místech tří divizních skupin z Česka – SK Polaban Nymburk (67 bodů ve skupině B), který trénuje Jiří Kabyl, bývalý fotbalista, rozhodčí a delegát. Největších úspěchů dosáhl klub od Labe ve 40. letech minulého století, kdy ve třech ročnících startoval v první lize (1941/42, 1943/44 a 1945/46).

Brány třetí ligy zůstaly opět zavřené ambicióznímu Motorletu Praha (66 bodů). Od účasti ve vyšší soutěži ho dělily doslova vteřiny. V posledním střetnutí vedl ještě v 89. minutě v Mariánských Lázních 1:0, bodově by tím předstihl Nymburk, ale domácí nakonec vyrovnali a v penaltách obrali Pražany o postupový bod, neboť měli daleko lepší skóre než Polaban… V příštím divizním ročníku se klub z pražských Jinonic pokusí postoupit ze skupiny B. Admira Praha to zase zkusí ve skupině C.

Přeřazením Motorletu přišla divizní skupina A o velkého favorita na postup. Hlavním kandidátem na prvenství zůstávají vloni třetí K. Vary. Na ČFL nestačilo Hořovicko, předminulý šampion divize A na jaře kapituloval a ani jednou nezvítězil. Druhým sestupujícím bylo Táborsko B, které se přihlásilo jen do krajského přeboru. O volné místo v divizi neměly jižních Čechy zájem, tak připadlo Plzeňsku.

Pětice divizních nováčků

V divizi A se teoreticky mohlo sejít dokonce sedm jihočeských zástupců, ale nakonec zůstane jen u kvarteta, jako naposledy. Nováček TJ Spartak Soběslav si tuto soutěž zahraje úplně poprvé. Zasloužený vítěz jihočeského přeboru věří, že se v ní rychle zadaptuje a usadí na delší dobu.

Velice atraktivním soupeřem bude pro jihočeské zástupce FK Zbuzany 1953. Třetí tým středočeského krajského přeboru láká fanoušky exligovými jmény - kapitánem Kinclem, Šírlem, Ličkou a exbudějovickým koučem Lubošem Urbanem. Ještě před pěti roky mužstvo z okresu Praha – západ hrálo o body v okresním přeboru! Po čtvrtém postupu v řadě se zastavilo v divizi.

Naprostým suverénem Plzeňského přeboru se stal SK Petřín Plzeň. Už při pádu z divize na jaře 2016 prokazoval, že by se mohl zakrátko vrátit, ale že to bude takovým způsobem, asi nikdo nečekal. Bývalé ZČE nasbíralo z možných 90 bodů 83 a podruhé během tří let vyhrálo krajský přebor.

TJ Přeštice se poslední dva ročníky přeboru Plzeňska držela v popředí. Po třetí příčce se umístila čtvrtá a sáhla po dodatečném postupu. Divize se tu hrála v několika obdobích, poprvé jako Slavoj Přeštice v roce 1958. Vrcholem byla 16letá nepřetržitá účast (1988 – 2004), kdy tu hostovala řada hráčů z Plzně (mj. Tomáš Došek). Přeštice se mohou pochlubit na jaře zrekonstruovaným stadionem, který hostil ME hráček do 17 let, a často se o něm hovořilo ohledně přidělených dotací.

Jednu z nejlepších sezon v jubilejní 50. leté historii prožila Olympie Březová (okres Sokolov). V roce 2013 vyhrála I. A třídu a od té doby se zařadila mezi špičková družstva Karlovarského přeboru s následným umístěním: 2014 - 2. místo, 2015 – 1. místo, 2016 – 2. místo (další odmítnutí postupu), 2017 – 1. místo.

V divizi už neuvidíme Sušici a Ostrov, které po roce sestoupily, k nimž se přidaly Rokycany, třetí západočeský celek. Předloni tahle pohroma potkala Jihočechy. S Petřínem Plzeň spadly Třeboň, J. Hradec a Milevsko.

Účastníci divize A 2017/18

1. SK Klatovy 1898, 2. TJ Přeštice, 3. TJ Spartak Soběslav, 4. 1.FC Karlovy Vary, 5. FC Viktoria Mariánské Lázně, 6. FK Hořovicko, 7. MFK Dobříš, 8. FK Zbuzany 1953, 9. SK Jankov, 10. FK Slavoj Český Krumlov, 11. Malše Roudné, 12. SK Senco Doubravka, 13. FK Olympie Březová, 14. SK Petřín Plzeň, 15. SK Aritma Praha, 16. TJ Tatran Sedlčany.

Los 1. kola: Klatovy – Sedlčany, Přeštice – Aritma Praha, Soběslav – Březová, K. Vary – Petřín Plzeň, Mar. Lázně – Doubravka, Hořovicko – Roudné, Dobříš – Č. Krumlov, Zbuzany - Jankov

Rozlosování a přidělená čísla ještě posvětí losovací aktiv ŘKČ, který se koná v sobotu 24. června od 9,30 hod. na VŠE v Praze 4 – Jižní Město (Ekonomická 957). ČFL a divize odstartují o víkendu 12. – 13. srpna.

Napsal(a) Michal Průcha | Foto Petr Vlasák