Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Týn nezachytil úvod druhé půle, Bernartice otočily skóre

 
úterý, 30. května 2017, 06:37

Ve 23. kole krajské I. A třídy se střetla mužstva, která byla v podzimní výsledkové tabulce těsně za sebou na 2. a 3. místě s pouhou dvoubodovou ztrátou a jejich vzájemné utkání na bernartickém trávníku skončilo nerozhodně. Zatímco Bernartičtí si udržují jarní část soutěže bez porážky, Týnští jdou od porážky k porážce a kolo za kolem klesají tabulkou níže. To však nebylo pro vzájemný duel těchto dvou soupeřů podstatné. Pro domácí byl motivací první tříbodový zisk v jarní části soutěže a pro hosty i vzhledem k okolnostem, které jsem zmiňoval, možnost první výhry na hřišti tohoto herně velmi zdatného, avšak v jarní části sezony v koncovce se trápícího soupeře.

I průběh celého utkání dal za pravdu v tom, že to bylo velice vyrovnané utkání, ve kterém byli na počátku a na konci utkání, kdy se snažili o srovnání nepříznivého stavu, domácí více na míči. Hosté jim však kvalitní elastickou obrannou činností skórovat ke konci zápasu nedovolili. Konečně se jim podařilo po pěti letech v této soutěži z hřiště tohoto pro ně vždy nepříjemného a kvalitního soupeře odvést všechny body.        

Od úvodního hvizdu rozhodčího se hrálo nahoru a dolů a bylo se rozhodně nač dívat. V 5. minutě střelu hostujícího Kukrála vyboxoval gólman Vachuta do pole. Josef Brom hlavičkoval v 8. minutě po centru Daniela Broma z pravé strany a míč skončil vedle levé tyče Fučíkovy svatyni. Potom v 11. minutě poněkud vyplašila střela Buriánka zprava z velkého úhlu týnského brankáře a jen díky jeho bravurnímu zákroku vytáhl míč snášející se pod břevno u zadní tyče na roh. Zmíněný bernartický aktér zachraňoval pak na druhé straně odkopem od brankové čáry střelu Daniela Broma směřující do bernartické brány.

V 16. minutě individuální akce aktivního Housky skončila zákrokem Tomáše Fučíka a rohovým kopem. Zleva vypálil Rakovan ve 24. minutě a jeho střelu skryl gólman Vachuta ve svých rukavicích. Pak se odehrála dvacetiminutovka bez šancí na obou stranách. Ve 45. minutě se domácím povedl gól do šatny. To pravé strany od postranní čáry centroval z přímého volného kopu míč na zadní tyč Klička, ten pouze lehce tečoval obránce Michal Šálený tak, že skončil u tyče v síti - 1:0. Za tohoto stavu odcházela mužstva do kabin.      

Druhý poločas převzali aktivitu od počátku na své kopačky jednoznačně hosté a chtěli se pokusit nepříznivý stav utkání změnit. Již ve 48. minutě se jim podařilo skórovat. Centrovaný míč na zadní tyč usměrnil dobře Vít Fučík a ten skončil k pochopitelné radosti hostů v síti - 1:1.

O pět minut později bylo na straně hostů ještě veseleji. Domácí se nedohodli, kdo bude hrát míčem, zdali bek nebo gólman. Mezi ně vletěl dobře motivovaný a velmi aktivní Vít Fučík a získal jej. Udělal kličku gólmanovi, tomu nezbývalo nic jiného než ho ve velkém vápně faulovat a rozhodčí nařídil pokutový kop. Míč si na značku tradičně postavil bernartický specialista brankář Tomáš Fučík a přesnou střelou k levé tyči nedal domácímu ochránci brány šanci na zákrok a otočil nepříznivý stav utkání na - 1:2.

To ale nebylo od této zkušené bernartické opory v bráně vše. V 59. minutě po krátké malé domů byl u míče dříve týnský Plojhar, hostujícímu gólmanovi nezbývalo nic jiného než ho ve velkém čtverci faulovat a byl během šesti minut nařízen druhý pokutový kop, tentokrát pro domácí. Bernartický brankář a kapitán však svůj faul stoprocentně odčinil, když špatně kopnutou penaltu domácího kapitána Josefa Broma chytil.

V 60. minutě kvalitní Trantinova střela skončila pouze v náručí Vachuty a o tři minuty později z trestného kopu téhož hráče míč z třiceti metrů pouze orazítkoval břevno za zády gólmana. Domácí se pak vehementně snažili dobýt soupeřovu bránu, avšak velmi dobře organizovaná obrana podporovaná aktivní hrou všech ostatních bernartických hráčů jim bezprostřední ohrožení jejich svatyně a srovnání stavu utkání nedovalila. V 81. minutě Kovář při brankové akci Týnských zachránil a míč odkopl na roh, v 82. minutě po rohovém kopu Bočka hlavičkoval nad bránu Josef Brom. Poslední šanci měli ale hosté, když tečovaný míč Rakovanem směřující ke vzdálenější tyči odvrátil v poslední chvíli týnský bek na roh.

V utkání tedy zvítězili hosté a nadále si udržují obdivuhodnou jarní neporazitelnost. V utkání velmi dobré úrovně vynikli u domácích především kapitán Josef Brom, velmi kreativní Houska a v obraně Šonka. U hostů byl největší oporou brankář Tomáš Fučík, výborný výkon odvedl i jeho bratr Vít, v záložní řadě byl nejlepší Kukrál, který svou hrou hodně podporoval bernartickou ofenzivu.       

Příští kolo odehrají Bernartice na domácím trávníku a hostit budou mužstvo z Vacova. Utkání se odehraje v neděli 4. června od 17:00 hodin.

FK Olympie Týn nad Vltavou – Sokol Bernartice 1:2 (1:0)

Branky: 45. Šálený – 48. Vít Fučík, 53. Tomáš Fučík (11). Domácí Josef Brom neproměnil v 59. minutě penaltu. Rozhodčí: Lovětínský – Havlík, Náprava. ŽK: 2:3 (22. Šálený, 53. Vachuta – 51. Mrkáček, 59. Tomáš Fučík, 84. Vít Fučík). Diváků: 163.

Týn: Vachuta – Miřatský (31. Klička), Šonka, Šálený – Daniel Brom, Boček, Josef Brom (K), Liška (63. Adam Novotný) – Plojhar, Houska, Stoklasa (46. Tien Nguyen). Trenér Jan Meidl.

Bernartice: Tomáš Fučík (K) – Kovář, Novák, Mrkáček, Tomáš Češka – Trantina, Kukrál – Martin Buriánek (63. Mir. Suchopár), Vít Fučík (85. Kloboučník), Ťupa (88. Růžek) – Rakovan. Trenéři Petr Vašíček a Pavel Schorník.

Napsal(a) Jan Šerhant | Foto Petr Vlasák