Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Dvacetiletý záložník Filip Vaněk se uvedl v Písku nahrávkami na důležité góly

 
středa, 15. března 2017, 13:29

Třetiligový A-tým FC Písek vstoupil do jarní části mistrovské sezony šťastným domácím vítězstvím 3:2 nad pražským Vltavínem. Zároveň představil trojici posil v záložní řadě – Aleše Kočího s Tomášem Froňkem, kteří přišli z FC MAS Táborsko, a Filipa Vaňka, jenž hostuje z budějovického Dynama. Nejmladší z nich, dvacetiletý Vaněk, se uvedl nahrávkami na první a také třetí rozhodující gól.

Start proti Vltavínu na písecké umělce byl raketový. Stopky neodměřily ani celou minutu od úvodního výkopu, když po rychlém přesunu z levé strany Filip Vaněk zacentroval do malého vápna a útočník Filip Řezáč zakončil akci vedoucím gólem. „Potom se hned hraje líp. S vědomím náskoku se mužstvo trošičku dostane do klidu a nemusí se nikam tlačit,“ pochvaloval si novic ve žlutomodrém dresu.

Soupeř z hlavního města sice od začátku předváděl velmi dobrý fotbal, byl aktivní a nebezpečný, ale také domácí díky úspěšnému vstupu s chutí podnikali útočné výpady. O střelbu se opakovaně pokoušel Martin Voráček, brankáře hostí prověřil i Tomáš Froněk. Nadešla 31. minuta, kdy Aleš Kočí od rohového praporku z levé strany posadil míč přesně na hlavu kapitána Michala Rendly, jenž se ukazoval u bližší tyče, a Jihočeši vedli 2:0. „Bylo to super,“ ohlížel se Filip Vaněk za vydařenou fází zápasu.

Jenže hosty nesrazil do kolen ani druhý písecký úder. Prokázali fotbalovou kvalitu a necelé tři minuty před koncem poločasu snížili po závaru, se kterým si neporadila domácí obrana. „Bohužel, přestali jsme hrát a nezvládali jsme souboje ve středu hřiště,“ poukázal člen záložní řady na nedostatek, který provázel jeho tým i po změně stran. „O přestávce jsme si řekli, že chceme na soupeře vlítnout, ale nebylo to tak. Nechali jsme se strhnout hrou Vltavínu, nedařilo se nám v soubojích a nechali jsme Pražany vyrovnat,“ litoval.

Konečný výsledek 3:2 pro Jihočechy dostal podobu po ojedinělé akci domácích v 84. minutě (z mnoha šancí Vltavínu netrefil Ondřej Šípek úplně volnou branku devět minut předtím). Významný podíl na vítězném gólu Filipa Řezáče si připsal Filip Vaněk. „Získali jsme balon ve středu hřiště a šli do brejku. Tomáš Froněk mi to dal do lajny, obešel jsem jejich stopera a dal jsem před to před prázdnou bránu Řízkovi,“ usmíval se rodák z Tábora, jenž začínal s fotbalem v Soběslavi a přes mládež Táborska pronikl do Dynama, kde zažil dva starty v 1. lize a naskakoval za áčko v loňské druholigové sezoně.

Do Písku zamířil za herní praxí mezi dospělými, neboť v Českých Budějovicích poznával 2. ligu častěji z lavičky, než z trávníku. Uplatnění nacházel převážně v juniorce. „Trenér Horejš a manažer Vozábal mě sem z Dynama poslali, hlavně abych hrál. Takhle jsme se domluvili. Třetí liga je pro mě obrovská zkušenost. Chci tady nabrat zápasovou kondici a zvyknout si na dospělý fotbal. Být na hřišti celý zápas nebo tam jít na pár minut, to je velký rozdíl. Písecký tým je určitě dobrá volba. S klukama z Budějovic nás sem jezdí plné auto a je tady super parta,“ zdůraznil Filip Vaněk.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle