Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jan Jílek: Věřím, že budeme v našem kraji pracovat koncepčně a společně pomáhat fotbalu

 
pátek, 3. března 2017, 19:40

Náročné čtyři roky v předsednickém křesle Jihočeského KFS utekly jako voda. Jan Jílek v nich zažil turbulentní změny a na rozdíl od jiných předsedů je za ním vidět kus práce. A jak sám hodnotí uplynulou dobu, prozradil v rozhovoru pro portál Jihočeský fotbal.

Máte za sebou první volební období. Když se za ním ohlédnete, co se vám podařilo a naopak?

Podařilo se nám více, než jsem si představoval. Je toho opravdu celá řada a nechci zde vyzdvihovat jednotlivé úspěchy. Nejvíce mě těší stabilizace a výrazný progres jihočeského fotbalu, jeho úspěšná konfrontace mezi ostatními kraji. V republikovém měřítku jsme hodnoceni jako kraj, který ne že se pouze snaží dělat fotbal, ale tak, že „jižní Čechy opravdu dělají fotbal“ a to ve všech směrech. Jsme finančně stabilizovaní, jelikož jsme schopni dobře pracovat s partnery, jako například s ČEZ, a.s. či dalšími významnými krajskými institucemi jako je Jihočeský kraj a podobně. Toho byla i důkazem první národní Grassroots konference výkonnostního fotbalu, která se konala loni v říjnu v Praze s mezinárodním obsazením, kde jsme jako jediný kraj měli téměř 45 minut prezentaci našich aktivit v oblasti podpory a rozvoje klubové kopané se zaměřením na mládež a rozvoj dívčího fotbalu. Tato prezentace měla velký ohlas.

Do dalších volební valné hromady nemáte protikandidáta. Berete to jako signál, že kluby nechtějí změnu?

Na to neumím odpovědět. Nechci se zde pouštět do zbytečných spekulací.

Překvapením je kandidatura bývalého předsedy kraje Milana Haškovce do výkonného výboru. Zaskočilo vás to?

Ne, nezaskočilo mě to. Milan Haškovec svůj záměr kandidovat se mnou diskutoval již v loni na podzim a vzájemně jsme se dohodli na tom, že já budu jednoznačně demokraticky respektovat jeho mandát, stejně jako mandáty ostatních kandidátů do VV, nicméně nebudu v žádném případě do voleb jakkoli zasahovat, či jeho nebo kohokoli dalšího veřejně podporovat, což se tak snažím činit. Dle mých aktuálních informací Milan Haškovec do konání VH písemně oznámí, že z kandidatury odstupuje a kandidovat do VV KFS tedy nehodlá.

Na kandidátkách za komoru klubů a OFS najdeme i další nová jména. Petr Mach ze Strakonic, Zdeněk Kemény z Č. Krumlova, budějovičtí Petr Řehoř s Tomášem Maruškou. Myslíte, že mají KFS co nabídnout a šanci uspět ve volbách?

Všechny tyto kandidáty znám osobně, někteří již pracovali pro KFS v minulém volebním období. Z mého pohledu jsou to vysoce kvalifikované jihočeské osobnosti a funkcionáři, kteří mají krajský přesah do celorepublikového i mezinárodního fotbalu, například T. Maruška, a především chtějí krajskému výkonnostnímu fotbalu pomoci a pracovat pro něj. Takže z mého pohledu mají šanci se do VV KFS dostat.

Mládežnický fotbal je na úbytě. Dorostenecká kategorie v jihočeských okresech skončila a byla zařazena do oblastní I. A třídy. Jak z této krize ven?

Nesouhlasím s tímto tvrzením a musím zde podotknout, že část této otázky je vysoce podjatá a nepřesná. Je to obecná frázovitá interpretace stavu fotbalu, která ale neplatí.  Podívejte se jen kolik za poslední roky díky aktivitám FAČR a KFS vzniklo družstev mladších a starších přípravek na úrovni soutěží OFS. Během dvou let jsme díky dotace od Jihočeského kraje podpořili 82 jihočeských oddílů více než 4 miliony Kč a dodali jim bezpečné branky 3 x 2 m nebo 5 x 2 m právě na podporu vzniku mládežnických oddílů. Rozdělili jsme trenérům u mládeže více než 3,5 milionu korun z Nadačního fondu. Během téměř dvou let se zvýšila právě díky mládeži i členská základna Jihočeského kraje o zhruba 1.500 členů, kteří jsou rekrutováni především z mládeže. Musíme nyní vytrvat a tito mladí fotbalisté nám postupně vstupují do žákovské kategorie a za dva tři roky by se tento zvýšený stav měl promítnout i do nejbolavější kategorie, což je zmiňovaný dorost. Ano, zde je ten znatelný odliv a problém největší a to si uvědomujeme, ale znovu, zdědili jsme to z předchozích let, ty děti nevyrobíme na soustruhu za týden, měsíc, rok… ty musejí vyrůst a vyzrát, najít vztah k fotbalu, klubu a sportu jako takovému. To je právě jedno z témat mého dalšího čtyřletého mandátu. Mám plán i koncepci jak to pozvednout.

Zúčastnil jste se valných hromad na okresech. Který OFS se vám zdá svou prací nejprogresivnější?

Nechci takto hodnotit OFS, velmi si vážím práce všech funkcionářů na okresech. Ta role a práce není jednoduchá a v minulých letech jsme prošli doslova turbulencí – změna předpisu, fotbalová revoluce, členství, přestupní řád, stanovy a další. S tím vším se OFS a oddíly musely vypořádat. A vypořádaly velmi dobře a důstojně. Vím, že nyní budou okresy více finančně podporovány ze strany FAČR a budou mít tedy vyšší možnosti zhodnocení své práce a myšlenek než tomu bylo doposud. Věřím, že budeme v našem kraji pracovat koncepčně a společně fotbalu ještě více pomůžeme.

Ani fotbal se nevyhne problémům. U nás na jihu se do této kategorie zařadily kauzy vláčené celostátním tiskem – odchod Jiřího Trněného z OFS Prachatice z STK na kraji, opilí rozhodčí na zápase I. B třídy a nucený odchod Jiřího Jecha z komise rozhodčích. Jaký jste měl na ně názor a která vás nejvíce mrzela?

Vždy jsou tyto události nepříjemné, nicméně pro mě jsou transparentně vyřešené a odkomunikované směrem k veřejnosti.

Výkladní skříní fotbalu jsou soutěže mužů. Sestupem tří jihočeských mužstev z divize se kvalita krajského přeboru zvedla. Jak se vám zamlouvala kvalita podzimní části?

S kvalitou i průběhem KP jsem spokojený po všech stránkách. Nicméně by se mi samozřejmě líbilo, kdyby náš kraj reprezentovalo více klubů v českých soutěžích, to znamená v divizi a ČFL.

Sbor rozhodčích prošel obměnami. Hovoří se o úrovni krajských rozhodčích a především o jejich výkonech. Jak si podle vás vedli?

Zde úplně nerozumím otázce. Právě že o rozhodčích jsem za ty čtyři roky toho moc neslyšel oproti jiným létům nebo jiným krajům? Za čtyři roky se listina rozhodčích obměnila o více než polovinu. Je zde 15 nových jmen. Listina je vyvážená, vybalancovaná, jsou tam zkušení rozhodčí doplněni mladými, perspektivními a ambiciózními rozhodčími, kteří musí nabrat zkušenosti. Vím od oddílů, že jsou s řízením utkání v krajském přeboru spokojeni a chyby, které pramení z jejich výkonů, jsou chyby „rozhodcovské“, které se děly a dít budou a nepramení z úmyslu, což je klíčové. Já jako předseda i členové VV KFS jsme byli s prací rozhodčích v krajském přeboru velmi spokojeni a nutno říci, že je to i zásluha práce celé komise rozhodčích, zavedení videa a povinného natáčení na TV COM.

FAČR podporuje ženský fotbal. Vzrůstá i na jihu Čech. Sledujete jeho postupný rozvoj?

Ano, samozřejmě. Jsme jediným krajem v rámci republiky, který má dívčí manažerku ženského fotbalu oddělenou od PTM, a také svůj vlastní projekt na rozvoj ženského fotbalu pod názvem „I holky hrajou jako kluci“. Jako jediný kraj aplikujeme progresivní rozvoj ženského fotbalu vedle mužského – turnaje, kempy, tréninky, rádi bychom i soutěže. Dokonce pokud vše dobře dopadne, budeme mít i partnera pro ženský fotbal v kraji. Podporujeme oddíly, které budou pracovat s holkama, částkou kolem čtyřiceti tisíc korun. Máme opravdu dobře nakročeno, ale nyní nám musí pomoci i samotné oddíly a OFS.

Každý z fotbalového hnutí ví, že jste zároveň prvoligovým rozhodčím. Jak dlouho byste chtěl pískat mezi elitou?

Je to složitá otázka. Mezi elitou jsem již dvanáct let, jsem nejstarší hlavní rozhodčí v lize a věk nezastavíte, takže uvidíme, co a jak bude dál…

Jaké máte hlavní plány pro nadcházející čtyři roky v křesle předsedy kraje?

Rád bych tyto plány představil nejprve delegátům na nadcházející VH KFS a až poté veřejnosti. Musíme se dále na programovém prohlášení pro další čtyři roky shodnout v rámci nového VV KFS a pak jej zveřejníme. Toto téma bychom mohli nechat na další rozhovor.

Co popřejete klubům KFS do jarních odvet?

Přál bych jim, aby navázaly na předchozí bezproblémové ročníky, měly z fotbalu a ze své práce radost a bavily fotbalem fanoušky.

Napsal(a) Michal Průcha
 


 

Reklamní sdělení

Reklama