Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Fotbalový cestovatel Tomáš Věneček objevuje střední Asii

 
čtvrtek, 11. ledna 2018, 18:10

Tomáš Věneček (34), někdejší brankář několika jihočeských mužstev, jehož mateřským klubem byl Otavan Štěkeň, se na začátku roku vydal na dobrodružnou cestu na hranici Evropy se střední Asií. Na dva roky se upsal ligovému klubu Kaisar Kyzylorda, kde v roli licencovaného trenéra brankářů připravuje mládežnické gólmany.

První dny v nejrozlehlejší zemi světa si nemůže vynachválit. Doma ho teď dlouho neuvidí, z Kyzylordy to má domů na Strakonicko 4 626 kilometrů.  

Naplno se pustil do své nové práce na jihu Kazachstánu a v úterý už vedl první trénink. Zvykat si musel na velké teplotní skoky. „V noci tu je minus deset, odpoledne se teploměr vyšplhá na 25 stupňů,“ vypráví  o Kyzylordě, která  má díky pouštnímu prostředí v mírném klimatickém pásu dost rozmanité počasí.

Země z Blízkého východu ho učarovala. „Nádherný prostředí, máme krásné tréninkové centrum mládeže, dopoledne tréninky na škole a odpoledne na umělce. Je to tu skvělý, režim nastavený, hráči poslouchají. Ubytování v hotelu je fantastický,“ sdělil své první dojmy z nové štace, kde podepsal smlouvu do roku 2020.

V Kazachstánu hrálo několik českých fotbalistů, největší jméno tu naší zemi se lvem ve znaku udělal trenér Miroslav Beránek, rodák z Pelhřimova, tříletým působením u reprezentačního týmu v letech 2011-2013.

Napsal(a) Redakce | Foto archiv Tomáše Věnečka