Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Trenér Táborska U19 Karel Musil: Ve všech utkáních jsme herně obstáli

 
čtvrtek, 28. prosince 2017, 10:23

Velkou spokojenost vyjádřil při hodnocení podzimu 2017 Karel Musil, trenér dorosteneckého týmu U19 a vedoucí Sportovního centra mládeže FC MAS Táborsko. Jeho svěřenci přezimují na 5. místě tabulky s pouhým čtyřbodovým odstupem na vedoucí Slavii Praha B.

„Určitě panuje spokojenost. Ve všech utkáních jsme obstáli herně, což je důležité měřítko v mládežnickém fotbale. Byli jsme aktivní, vždy jsme hráli naši hru založenou na aktivní obraně a kombinační hře s rychlým přechodem do zakončení,“ uvedl Karel Musil. 

Dalším důležitým faktorem byla podle něho práce se sebevědomím hráčů, hlavně komunikace, ve které se udělal další velký krok dopředu. Ve všech utkáních se špičkou druhé ligy hrál tým U19 FCT bez respektu, byl fotbalově drzý s důrazem na fotbalové herní činnosti. „Progres v těchto aspektech je důležitější než umístění v soutěži,“ míní Karel Musil.

Spolupráce s A týmem

Dalším výsledkem těchto činností je posun Patrika Schramhausera (ročník 2000) do zimní přípravy s A týmem. Patrik se stal vůdčí osobností týmu, výborně pracoval v těžkých situacích v utkáních, šel ostatním příkladem ve všech směrech. „Chtěl bych poděkovat trenérovi A týmu Romanu Nádvorníkovi, že bral hráče z dorostu na tréninky, pracoval s nimi. To tu dříve nebylo zvykem. Pro mladé hráče je to velká motivace,“ vyzdvihl spolupráci trenér U19.

Na dorost FCT nečekala na podzim jednoduchá část sezóny. Před jejím začátkem bylo rozhodnuto ponechat B tým, nezrušit ho. „To považuji za jeden z důležitých článků práce s mládeží v návaznosti na přechod mezi dorostem a muži. Krajský přebor je nyní pro nás optimální soutěž,“ uvedl Karel Musil. V praxi to ale znamenalo pokrýt tři týmy (B tým, U19, U18) ve spolupráci s A týmem, což vždy nebylo snadné. Prioritu dostal tým U19, přesto řada hráčů absolvovala celý víkend. „Hlídali jsme si nejen minutovou vytíženost, ale i volný den. Reagovali jsme regenerací, zařadili jsme cvičení pilates pod vedením lektorky a volný den jsme dali uprostřed týdne,“ popsal šéf SCM.

Kolísání vystřídala šňůra

V úvodních utkáních soutěže České ligy staršího dorostu byly výkony U19 kolísavé, střídaly se výborné a špatné poločasy. Chyby se hlavně ukazovaly v obranné fázi, hráči absolvovali sobotu za U18 nebo B tým a v neděli za U19. Pak už chyběla koncentrace. „Chyby byly strašidelné, což se výrazně projevilo v utkáních v Příbrami a Písku. V těchto zápasech jsme inkasovali sedm gólů. Navíc vlivem zranění jsme museli složit novou obranu, což pro nás znamenalo být trpěliví a pracovat. Výsledky byly jako na houpačce. V útoku jsme obstáli, ale chyběl typický střelec, osobnost rozhodujících momentů. Ta nám chyběla celou sezónu. Góly se rozložily na více hráčů,“ vysvětlil Musil.

V druhé polovině soutěže mužstvo nastartovalo šnůru sedmi utkání bez porážky. Předvádělo kvalitní hru, dokázalo zvládat rozhodující momenty v utkáních a v závěrech dominovalo. „Tady se ukazovaly osobnosti týmu, budoucnost klubu,“ podotkl trenér.

Mužstvo je U19 je poskládáno z ročníků 1999, 2000 a 2001, výborně se doplňuje. Všechno se zakládá na kvalitním přístupu, fotbalové práci, a to tito mladí fotbalisté podle Karla Musila mají. „Musí se tomu ale ještě více podřídit, což je také úkol do další práce v komunikaci.“

Na začátku sezóny trenérský tým nastavil týdenní tréninkový cyklus pro všechny dorosty včetně B týmu, zaměřil se hodně na motoriku (rychlost, stabilitu, mobilitu a kontaktní bojové a úpolové sporty). Vše se dělo pod vedením lektorů, což je velice důležité. Každý prvek přinesl obohacení, nové poznatky, postřehy, ale ukázal i nedostatky, na kterých je neustále třeba pracovat. „Myslím si, že tato cesta je sice složitá, ale určitě smysluplná,“ dodal Karel Musil.

Program Talent

Zrodila se další novinka. Táborsko otevřelo program Talent. To je skupina, kam trenéři vybrali talentované fotbalisty z kategorií U16 až U19. Tito fotbalisté mají navíc tréninkové jednotky nejen fotbalové, ale i pohybové a regenerační. „Program chceme rozšiřovat o další důležité aspekty, například fyzio, strava. O prázdninách s účastí nebyl problém, ale přišly školní povinnosti a docházka nebyla podle představ. Zkoušíme různá řešení, tréninky střídáme časově. Uvidíme. Hledáme optimální řešení, aby vše fungovalo. To znamená nejenom fotbal, ale hlavně škola a rodina, zázemí, které je pro mladé fotbalisty důležité,“ vyjevil Karel Musil.

Ten ocenil přístup klubu, který v těžkých finančních podmínkách dokázal financovat tento program a vyslovil mu budoucnost, což je pro trenéry i talentované fotbalisty hodně důležité. „Výrazně nám také finančně pomohl senátor Jarda Větrovský,“ dodal trenér U19 FCT.

A co řekl závěrem? „Sleduji všechny sporty, beru si postřehy, podněty a musím říci, že i když děláte v kolektivním sportu, musíte mít individuální přístup k hráčům a hlavně k talentům, což ukazují výsledky ostatních sportů. Daleko více je nutné se jim věnovat individuálně. Tady vidím velkou změnu v tréninkovém procesu a budoucnost pro talenty a kluby.“

Napsal(a) Luboš Dvořák/FCT | Foto Jan Škrle
 


 
Reklama