Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Roudeňáci se na Boží hod loučili po 24 letech se „Sportovkou“

 
úterý, 26. prosince 2017, 23:12

Je to neuvěřitelné, ale fotbalisté a bafuňáři Malše Roudné se na Boží hod vánoční v českobudějovické Sportovní hale letos sešli už po čtyřiadvacáté. Začínali v roce 1993 a letos to bylo nejspíš naposledy, dojde-li na plánované zbourání a stavbu nové.

„Nikdy by mě nenapadlo, že založíme takovou tradici. Dost jsme během těch let zestárli a také palubovka v hale se měnila k lepšímu, jak se volejbalový Jihostroj zlepšoval až v mistrovský klub,“ říkal Libor Šolc, předseda Malše, který byl u začátků vánočního duelu ještě jako hráč spolu s Miroslavem Vaňatou. Cílem bylo sejít se s kamarády, zpestřit si sportem sváteční čas a uzavřít rok. A zůstalo u toho dodnes. Letos vyhráli „Zelenobílí“ nad „Bílými“  11:9. Hrálo se tradičně v rozestavění 5+1 s hokejovým střídáním rovných 90 minut.

Mužstva se tvoří stejně jako kdysi při hokejových kláních na rybnících, kdy se na hromadu naházely hokejky a rozhodily se na dvě strany. Tady jen místo hokejky letí na úvod na hromadu jedna bota. V dresu Zelenobílých se tak sešli třeba exroudenský šutér Hačka, sekretář klubu Vaňata, jeden z partnerů klubu Budín, veteráni Kramář, Vachel, Ladislav. V dresu Bílých zase trenér divizních Malšanů Otepka, jeho kolega z lavičky Dynama Horejš, příští rok čtyřiašedesátiletý dorostenecký vicemistr republiky s Iglou Bernát, roudenští matadoři Šolc s Voglem, nebo trenér dorostu Dynama Mertl či vedoucí mužstva malšanů Beníšek. Ty na jedné i druhé straně doplňovali dorostenci, přezimující na čele krajského přeboru, nebo hráči divizního áčka.

Dlouho vyrovnaný duel nakonec rozhodly ročníky narození a věkový průměr. Veteránům síly prostě došly dříve. „Jsem tu pošesté a ještě jsem nevyhrál,“ glosoval výsledek veterán ligových trávníků a kouč Malše Rudolf Otepka. Na druhou stranu je hodně pravděpodobné, že víc radosti bude mít na divizní lavičce, kde jeho svěřenci odehrávali velmi slušný podzim.

Miloslav Varady, roudenský hlavní pořadatel a hlasatel, vzpomínal, jak ještě v časech, kdy řadu let působil do roku 2005 v představenstvu prvoligového českobudějovického Dynama, se Sportovní hala stávala v čase vánočních svátků místem halových turnajů mládeže i mužů. „Bývala tu skvělá atmosféra. Plné ochozy diváků, Jirka Vlček u mikrofonu, kolem palubovky mantinely a zápas za zápasem od rána do večera. Jedno jméno se tu v různých žákovských kategoriích opakovalo stále dokola několik let – Jan Zušťák. To byl mimořádný talent,“ vzpomněl pozdějšího píseckého kanonýra. A také účast sparťanů nebo slávistů v zápasech mužů. Tenhle vánoční mládežnický fotbalový svátek, na němž se podílelo i město České Budějovice, ale už patří řadu let minulosti a žádná jiná sportovní událost ho na konci roku nenahradila. Tak zůstal jen tenhle duel malšanů a jejich přátel. Bez diváků, ale zato plný hecování a radosti.

Roudenští ve Sportovce. Zleva stojí: Rudolf Otepka, Matěj Otepka, David Hořejš, Daniel Zíka, Martin Vodák, Jiří Vachel, Miroslav Vaňata, Ondřej Hačka, David Beníšek, Pavel Budín, Jiří Kramář, Zdeněk Zuntych, Miloslav Varady.

Dole (zleva): Filip Budín, Ondřej Otepka, Bohumil Vogl, Ladislav Bernát, Miroslav Ladislav, Jakub Vogl, František Mertl, Libor Šolc.

Napsal(a) Zdeněk Zuntych | Foto TJ Malše Roudné