Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Nervózní derby v ČFL mezi Čížovou a Pískem rozhodli pro sebe domácí po penaltách

 
sobota, 7. října 2017, 18:29

Stadion Na Sídlišti ve Strakonicích, kde nacházejí azyl pro domácí zápasy fotbalisté Sokola Čížová, byl svědkem okresního derby s Pískem v rámci 9. kola ČFL. Vyhrocený zápas plný ostrých zákroků a chvílemi zbytečné nervozity aktérů skončil po devadesáti minutách 1:1. Prémiový bod za penaltový rozstřel získali sokolové, kteří prokázali v dovednostní soutěži větší klid. V roli nováčka si připsali historicky první vítězství ve třetí nejvyšší soutěži.

Favoritem dlouho očekávaného souboje byli hosté vzhledem k síle kádru, zkušenostem i podmínkám, ve kterých pracují. Dopředu nic nepodcenili a zajeli si do Strakonic na trénink, aby alespoň trochu přivykli hrbolatému a nezastřiženému trávníku. S výjimkou Filipa Řezáče (zlomená ruka) poslali do boje nejsilnější možnou sestavu (na lavičce zůstal rekonvalescent Martin Voráček, jenž zasáhl do hry po změně stran). Jenže derby blízkých sousedů bývá ošidné, navíc bilance posledních vzájemných zápasů o body z divizní sezony 2013 – 14 vyznívala 2:0 pro Čížovou.

Mužstvo Sokola, jemuž chyběl zraněný kapitán Martin Jirouš, se zakouslo do soupeře s velkým nadšením a vytvořilo si optickou převahu. Soupeři se navzájem nešetřili a v žádném případě nevyčkávali, co udělá ten druhý. Na výraznější příležitost se čekalo do 23. minuty, kdy písecký Ondřej Běloušek z pravé strany poslal míč na branku, ale jeden z bránících hráčů ho přizvedl na roh. O deset minut později šli domácí do vedení. Trestný kop z velké dálky zahrával Lukáš Dvořák a našel v pokutovém území vysunutého stopera Davida Nováka, který se hlavou prosadil u levé tyče.

Písečtí doplatili na jeden z ostřejších zákroků, jimiž si pomáhali při řešení lavinovitých útočných akcí domácího týmu, v nichž hrál prim krajní záložník Petr Janda. Ten málem zařídil druhou trefu, když si krátce před pauzou v brejku narazil balon s Michalem Polodnou, ale rozruch před brankou hostí ukončil odmávnutý ofsajd.

V závěru chyběla fair play

Ve druhé půli se stále častěji prosazoval písecký celek, u něhož se začala projevovat fyzická převaha. Střelecké pokusy Antonína Presla či Miroslava Slepičky se minuly cílem, ale první z jmenovaných hráčů v 64. minutě vyrovnal bombou do šibenice, na kterou mu nechtěně přihrál důrazný čížovský stoper Martin Rozhoň. O čtvrthodiny později se nedobrovolný nahrávač pokusil odčinit svoji minelu, hlavičkoval však vedle levé tyče.

Hosté po vyrovnávacím gólu nečekaně ztratili vydobytou kontrolu nad zápasem a znovu se vrátila aktivita na kopačky sokolů. Rozhodnutí o vítězi už ve hře nepadlo, přestože sudí nastavil druhý poločas o pět minut. Hodně však padali hráči, kteří v nervózním závěru úplně zapomněli na fair play. Po penaltách slavili Čížovští. Zvládli všechny čtyři pokusy (M. Held, Polodna, Nečas, Janoch), zatímco z týmu hostí se trefili jen Slepička s Voráčkem. Pokusy Antonína Presla a Muamera Avdiće vystihl gólman Jan Satrapa.

Aleš Jindra, trenér Čížové: „Vstupovali jsme do utkání jako jasný outsider se dvěma body v tabulce, navíc sestavu ovlivnily zdravotní problémy. Jsme naprosto spokojení se ziskem dvoubodového vítězství, i když Písek nepodal vůbec optimální výkon a my měli na to, abychom uhráli výsledek 1:0.“ Miroslav Grobár, trenérský asistent Písku: „Domácí bojovali, byli dravější a srdnatější. Vyšel z toho remízový zápas a my jsme jako vždycky nezvládli penalty.“  


TJ Sokol Čížová – FC Písek 1:1 (1:0)

Góly: 33. D. Novák – 64. Presl. Rozhodčí: Musil – Váňa, Němec. ŽK: 4:5 (17. L. Dvořák, 58. Tomášek, 90. D. Novák, 90. Janda – 2. A. Kočí, 36. Froněk, 39. Milec, 86. Presl, 90. J. Held). Diváků: 739.

Čížová: Satrapa – Zahrádka (68. Janoch), D. Novák, 12. Rozhoň, M. Held – Vávra (82. Chytrý), L. Dvořák, M. Kočí (58. Tomášek), Janda, Bálek (90. Nečas) – Polodna. Trenér Aleš Jindra.

Písek: Hajdušek – Běloušek, Rendla, Avdić, Hanzlík – J. Held, A. Kočí (75. Hrachovec), Milec (46. Voráček), Froněk – Presl, Slepička. Trenér Ondřej Prášil.

Napsal(a) Ladislav Lhota | Foto Jan Škrle