Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Velké derby je tady! Nováček Čížová vyzve Písek

 
pátek, 6. října 2017, 22:53

Strakonický stadion Na sídlišti bude v sobotu odpoledne dějištěm atraktivního derby dvou klubů z jednoho okresu, které zastupují jižní Čechy ve třetí nejvyšší soutěži. Čížová, která nastupuje ve strakonickém azylu, protože její stadion nesplňuje nároky na třetí ligu, hostí Písek. Obě mužstva se v pátek připravovala na zítřejší poutavé derby. Jihočeský fotbal zajímalo, s jakým cílem půjdou do sobotního střetnutí a co je v jejich táborech nového. Na úvod můžeme prozradit, že mimo hru jsou písecký Řezáč a kapitán Čížové Jirouš.

Písek nechce před derby nic podcenit. „V pátek dopoledne jsme trénovali ve Strakonicích, abychom se seznámili s prostředím se vším všudy. Čížová trénuje doma, takže jsme toho využili. Jinak bychom tam nejeli. Trávník je dost vysoký, i když asi správci dělají všechno, co můžou. Možná to poznamená kombinaci,“ míní trenér Písku Ondřej Prášil.

Písečtí budou mít v nohách středeční pohár se Zlínem, v němž svým výkonem příjemně překvapili. „Kluci měli po Zlínu volno, trénovali jsme až dnes, byl třeba odpočinek. Proti Zlínu jsme nasadili mladší hráče, protože jsme věděli o rychlosti zlínských hráčů,“ říká Prášil, proč nechal n lavičce náhradníků kvarteto Presl, Slepička, Froněk a Kočí.

„Proti Čížové naopak postavíme normální soutěžní sestavu, ne tu pohárovou. I když se nedá tak docela říct, že by to bylo běžné utkání. Přece jenom to bude derby, jak se patří. My bychom měli být kompletní až na Řezáče, který má zlomenou ruku. Na druhou stranu se po vyléčení zlomeniny vrací Voráček. Takže výměna ruky za ruku,“ uvádí k marodce.

Ondřej Prášil (39) bude jedním z řady hráčů, kteří působili na druhé straně barikády (2013-2014). „Čížovou znám ze svého dřívějšího dvouletého působení v jejím dresu. Někteří kluci tam hrají i teď. Zajímavostí je, že jsme tehdy dokázali jako jediní Písek porazit dokonce dvakrát,“ vzpomíná na úspěšná derby s Pískem současný záložník Protivína.

Výkony svého bývalého klubu a píseckého rivala Prášil samozřejmě sleduje. „Víme, že se Čížová začíná pod novým trenérem znovu zvedat a podává stále lepší výkony. Poslední zápasy to dokazují, i když měla smůlu na poslední minuty.“

Poslední derby pro Čížovou

Čížová je po deseti kolech třetí ligy poslední. Získala v nich pouhé dva body, ale v minulých střetnutích prokázala velké zlepšení. „Naše výkony se lepší, příchod nového trenéra Aleše Jindry přinesl do mužstva větší klid. S kluky si porozuměl a na výkonech to je znát. Herně jsme se zvedli, některé body jsme ztratili víc než smolně. Do hry se vrací Held, naopak si svalové zranění obnovil Jirouš. To bude pro naši ofenzivu ztráta. Trénujeme na našem hřišti, do Strakonic pojedeme až na utkání. Bude to obtížný zápas, ale doufám, že přijde hodně diváků a derby bude žít atmosférou, kterou si zaslouží,“ věří funkcionář Čížové Vladimír Vávra.

V sobotní odpolední čas 13,30 hod. by se derby mohlo těšit velké návštěvě. „Bude to asi zápas podzimu pro nás i pro Písek. Pro Jihočechy asi ten nejzajímavější. Písek s námi nemá nejlepší bilanci a určitě nám bude chtít vrátit dvě porážky (0:2 a 1:2). Dokonce si vzpomínám, že Ondra Prášil dal Písku v našich službách nádherný gól. Připravili jsme tehdy soupeře o první místo, trénoval u nás legendární pan Antoš,“ připomíná divizní derby v sezoně 2013/14 Vávra.

„Teď to bude derby, jak má být. V jihočeských podmínkách to bude něco jako utkání pražských S. Týmy se velice dobře znají, ale nějaké překvapení se určitě chystá na obou stranách,“ naráží Vávra na skutečnost, že ze současného čížovského kádru hráli v Písku Michalové Held s Polodnou, jeho odchovanci jsou Satrapa, Rozhoň, Pohnán, Zahrádka, Chytrý a Grobár. Dlouhé roky byl u Otavy masérem a kustodem Stanislav Rejlek.

Derby v rodině, táta vs. syn

V jednom případě dojde v sobotním derby na rodinný souboj otce se synem. Miroslav Grobár (47, na snímku) je od léta asistentem trenéra u A-týmu Písku a svého času hrál jak v Čížové, tak v Písku. Syn Miroslav Grobár junior (20) to po návratu z dorostu Sparty Praha zkoušel v mateřském Písku, loni na jaře v třetiligovém béčku Táborska a teď v Čížové, kde byl letitým a uznávaným funkcionářem děda Jozef Jevčák (†71), který pocházel ze Slovenska.



Kompletní fotbalový program na víkend najdete zde

Napsal(a) Milan Šíma, Michal Průcha | Foto Jan Škrle