Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Ženský fotbal v Kaplici si připomenul 50leté výročí

 
středa, 20. září 2017, 09:37

Významné jubileum slaví ženská kopaná v Kaplici. Už je to půl století, co tu byl založen dívčí fotbalový oddíl.

Na sobotní utkání divize žen mezi Kaplicí a Borovany byly pozvány bývalé hráčky týmu Slavia Pramen Kaplice, které na přelomu šedesátých a sedmdesátých let šířily ženský fotbal nejen po České zemi, ale i v mnoha částech Evropy, čímž přispěli k propagaci jak fotbalu, tak i Kaplice samotné.

Sice nakonec sešlo z plánovaného otevření hlavního hřiště po rekonstrukci, přesto účast bývalých fotbalistek byla velice hojná. Před samotným zápasem bývalé hráčky obdržely z rukou místostarosty Kaplice Libora Lukše a předsedy oddílu Jaroslava Křivy upomínkové předměty.

Obdivuhodné návštěvy

Ve druhé polovině 60. let minulého století byl začínající ženský fotbal velice populární. Začínaly se hrát vlastní soutěže na úrovni regionů, hrála se řada atraktivních a mezinárodních zápasů. Slavia Pramen Kaplice si v červnu 1967 pozvala na hřiště Č. Krumlova fotbalistky Slavie Praha. Zápas shlédlo dnes neuvěřitelných 1 800 diváků. Slávistky představovaly to nejlepší u nás a výhrou 13:1 to i dokázaly. Čestný úspěch kaplických děvčat vstřelila Mojžíšová. Nejlepší hráčkou byla brankářka Bandíková, která nastoupila do druhé půle. Druhý den hrála Slavia u Malého jezu před tisícovkou diváků proti hráčkám Koh-i-nooru ČB, kterým nastřílela 18 gólů.   

Kaplický tým sehrál řadu mezinárodních zápasů. V polovině dubna 1968 si na trávník Škody Č. Budějovice na Sokolském ostrově pozval fotbalistky italské Boloně (viz. foto z nástupu). Zápas, který se těšil pozornosti 1 500 diváků, přinesl zajímavou a dobrou hru.

Napsal(a) Libor Granec, Michal Průcha | Foto Libor Granec